Ga naar de inhoud
Image

Van 26 tot en met 30 augustus reisde Wervel naar Bretagne (in Noord-Frankrijk) rond het thema: “duurzame bodempraktijken en innovatie”:

Geïnteresseerd in agroforestry voor de gematigde streken? Of in kempteelt en -verwerking? Lees hieronder het verslag!

Bekijk de film op Youtube: “Wervelreis naar Bretagne 2006 (10 min)

Vrijdagavond 25/08: vertrek in Antwerpen om 16u30

ImageImageBestemming is Torcy, een dorpje in ‘Pas de Calais’ van waaruit we zaterdagmorgen direct de ‘bomenlandbouw’ kunnen ontdekken. Anne-Marie en Noël vergasten ons op een warme biologische maaltijd in hun ‘Cense’ (boerderij in het Picardisch dialect).



Zaterdag 26/08:  ‘Agroforestry’

Ontmoeting met Dhr. Majot, die het project ‘Agroforestry’ in Noord-Frankrijk begeleidt vanuit zijn positie bij het ‘Parc Naturel Régional des Caps et Marais d’Opale’

Lees verslag.

Picknick en afreis naar Bretagne. Tijdens de reis bekeken we een film (zie verder).

Lees verslag van de ontmoeting (tekst van video uitgeschreven).
Avondlijk bezoek aan Emmanuel Rolland, Franse jardinist, permaculturist en geestelijke vader van het ‘evolutief ecosysteem’. Lees poëtische impressie
Overnachting bij Christine Renault vlakbij Dinan, een goed bewaard Middeleeuws stadje vlakbij de Bretoense Noordkust.

Zondag 27/08:  ‘La douce Bretagne’

ImageImageWandeling door en rond Dinan, boekweitpannenkoek met ‘un bol de cidre’, eventjes doorsteken naar schiereiland St-Jacut-de-la-mer voor een prachtig zicht op de Bretoense kust (inclusief zeehond).

Bezoek aan kaasmakerij, vieruurtje met biologische “Camembert de Normandie AOC” van het huis.

Bezoek (en vooral) proeverij in het ‘Musée de Cidrerie’
Afreis naar ‘La ferme des 5 sens’

Maandag 28/08:  ‘Zaadteelt en bodemtechnieken’

Bekijk de film die opgenomen werd tijdens het prospectiebezoek voor deze reis in juli 2006, wanneer het graan hoog (zeer hoog) stond en afrijpte in Bretagne. Twee Bretoense pioniers in duurzame landbouw ontmoetten elkaar voor het eerst, en palaveren temidden het graan! Wervel legde dit historische moment vast op film. Bekijk de filmpjes op  Youtube Nicolas Supiot meets Konrad Schreiber’ deel 1, deel 2 , deel 3 , deel 4. Bezoek aan kantoor van Aspaari met Nicolas Supiot, graanteler-bakker en oprichter ‘Réseau Semences Paysannes’. Lees verslag. In 2007 deed Astrid Vanbiervliet een stage hierrond bij Wervel. Ze maakte ook een eindwerk “Vergeten landrassen en oude tarwevariëteiten, een duurzame kans voor de creatieve boer”.

ImageImageImage


Bezoek aan percelen BRF (oppervlakkige onderwerking van verse houtsnippers), met pionierboer Konrad Schreiber, coördinator van BASE (Bretagne, Agriculture, Sol et envionnement).

Lees verslag.



ImageRonde tafel duurzame landbouw in ‘la ferme Auberge de France’, waarbij Nicolas Supiot, Konrad Schreiber en Bart Vleeschouwers (Innovatiesteunpunt Boerenbond en medereiziger) samen van gedachten wisselen over duurzame landbouw.

Lees verslag.


ImageHeerlijk gastronomisch maal





Dinsdag 29/08: Twee bezoeken en afreis België

Image Bezoek aan boer Cloteau die oliehoudende zaden perst voor de omliggende boerenBezoek aan renpaardenkweker die voederkoek maakt op basis van zelfgeteelde hennep.

Lees verslag

ImageBezoek James Restoux, een filosoof/melkveehouder met authentiek ras koeien die artisanale ‘tomme’-kaas maakt, en gezellige babbel met zijn buurman-exwoordvoerder van de Confédération Paysanne.




Wij bedanken Bart Vleeschouwers (Innovatiesteunpunt van de Boerenbond) voor zijn verslag, dat werd gepubliceerd in Boer en Tuinder.  Lees verslag.


LINKS


  • Réseau Semences Paysannes www.semencespaysannes.org Nicolas Supiot is mede-oprichter hiervan (kijk op de site onder “publicaties”, bevat interessante documenten)


  • BASE (Bretagne, Agriculture, Sol et environnement) Konrad Schreiber is co-ordinator http://asso-base.fr/


  • APAD (Association pour la promotion d’une agriculture durable) http://www.apad.asso.fr/Studies over direct-inzaai, non-labour (niet-ploegen), mulching, en veel interessante boeken (waaronder Darwins laatste boek over het belang van regenwormen)



  • CEDAPA (Centre d’étude pour un développement agricole plus autonome) www.cedapa.com Groep duurzame veehouders met sterk onderbouwde kritiek op de enorme toename van akkerbouw (granen en maïs) ten koste van weideland in Bretagne.