Voor Xander, onze relatief nieuwe collega, was bodem iets waarop we rondlopen en waar planten in groeien. Ook voor veel andere lezers is bodemgezondheid nog een nieuw begrip. Welke functies heeft bodem en waarom is het zo belangrijk om aan bodemgezondheid te werken? Agro-ecoloog Jeroen deelt graag zijn inzichten.
Nieuws
Veel mensen kiezen terug voor de goedkoopste prijs, want de energiefactuur slokt al zoveel op. Het is een normale reactie als je kijkt naar het huishoudboekje: op welke uitgaven kunnen we op korte termijn besparen? Kiezen voor voedsel van agro-ecologische en faire landbouw is echter een investering in de toekomst, schrijft onze collega Arthur. Zowel het beleid als wij als burgers moeten hiervoor gaan.
Je zou Wendell Berry kunnen wegzetten als veelschrijver: poëzie, romans, essays. Maar hij weet waarover hij schrijft: een halve eeuw boeren in Kentucky. Agro-ecologie is daarin nooit ver weg geweest. In 1989 al schreef Berry in The Pleasure of Eating dat we als eters de band tussen landbouw en voedsel dreigen te vergeten, hoe dat komt en wat we ertegen kunnen doen.
In maart was het de avant premiere van de film Food Forest van Louis De Jaeger in Leuven. Avansa Oost-Brabant organiseerde een hybride event met film en panelgesprek, gemodereerd door onze collega Ineke Docx. Voedselbossen krijgen veel aandacht van een ruim publiek. Doel van de avond en de film was om juist ook aandacht te …
Europa en Brazilië zijn met elkaar verbonden. De vleesconsumptie hier en de ontbossing daar hangen samen. Dat weet Luc Vankrunkelsven maar al te goed. Samen met Wervel bracht hij het tragische lot van de Cerrado in de aandacht. Nu reist Luc voor de 25ste keer rond in Brazilië. Je kan hem en zijn indrukken daar …
‘Voedsel is in overvloed te koop aan een habbekrats. We zouden fundamenteler moeten nadenken over landbouw en voedsel’. In Sint-Truiden gaven vier boeren en boerinnen alvast een aanzet tijdens Boeren aan het Woord. Cartoonist Kim bracht hun woorden live in beeld. We delen ze graag. “Een verantwoorde landbouw is niet het romantiseren van het verleden, …
Jaarlijks studeren er bij Landwijzer zo’n twintig nieuwe bio-boeren af, verspreid over heel Vlaanderen. Ze hebben een stevig bedrijfsplan uitgewerkt en staan al in de startblokken of zijn volop op zoek naar grond. We zetten hen graag even in de kijker. 24 starters Dat er ondanks het oneindige hindernissenparcours toch steeds weer nieuwe mensen de …
Twintig jaar geleden begon Wervel te werken rond agroforestry of boslandbouw. We gingen op zoek naar pioniers en spoorden actoren binnen onderzoek, beleid en advies aan om zich ermee bezig te houden. Vandaag gaan meer en meer boer.inn.en ermee aan de slag: ze combineren bomen met gras-, akkerland of landbouwdieren op hetzelfde perceel omwille van …
Sinds kort startte Ineke bij Wervel als nieuwe bewegingsmedewerker. Ze gaat zich volop inzetten om vrijwilligers te ondersteunen en betrekken, nieuwe mensen te enthousiasmeren en publieksactiviteiten te organiseren. Hier leer je haar alvast wat beter kennen. Waarom wou je aan de slag gaan bij Wervel als bewegingsmedewerker? Meer inzicht en bewustzijn over gezonde landbouw en …
Update maart 2022: Herbekijk de webinar “gezonde graanketens” van februari 2022 met zowel een brood- als een brouwersperspectief. Boeren en brouwers doen oude Brabantse graansoorten herleven. Lees meer en bekijk filmmateriaal over het hoe en het waarom van het in 2017 opgestarte granennetwerk Pajottenland. Agro-ecoloog Lucas Van den Abeele en Boer Tijs Boelens van De …
In een gewone winkel ga je als klant binnen, koopt het nodige en vertrekt weer. Simpel toch? Maar door die anonimiteit wordt er geen relatie opgebouwd. Alles wordt inwisselbaar, terwijl ons voedselsysteem net nood heeft aan sterkere banden. In de tweede bijeenkomst van het lerend netwerk voor samenwinkels bespraken we de verschillende rollen die klanten …
In hedendaagse graanketens kennen de verschillende spelers elkaar niet meer. Dat is zo bij het graan dat in ons brood belandt maar het geldt ook bij het brouwen van bier. Hoe kan het anders? In onze webinar over gezonde graanketens inspireerden Pajotse boer Tijs Boelens en agro-ecoloog Lucas Van den Abbeele met hun verhaal over …