Ga naar de inhoud
EIHA

Wervel opereert zelden solo, wil zoveel mogelijk netwerken. Daarom stellen we in deze rubriek diverse partnerorganisaties voor, zoals de EIHA, die zijn 9de internationale conferentie hield op 23-24 mei 2012.

Elk jaar komen de ondernemers uit de kempsector over heel de wereld samen in Wesseling, Duitsland. Ondanks het hoge gehalte aan technisch en commercieel denken en top-down engineering, waren er ook deze keer verhalen met aandacht voor mensen en lokale ecologie.

Er werd van wal gestoken met de uitbreiding van het areaal ondanks het stopzetten van de Europese subsidies. Frankrijk verdubbelde dit jaar zijn areaal naar 10.000ha. Ook in Canada schat men voor dit jaar een verdubbeling naar 20.000 ha ten opzichte van 2010. Er is een grote vraag naar kemp, zo luidt het.

En wat in de andere landen?
In Latijns Amerika beweegt er ook wat. Luc kon dat in Brazilië al gewaar worden. In Uruguay werkt Latin America Hemp Trading aan de eerste legale basis voor kemp in Zuid-Amerika. Naast de irrigatie-intensieve rijstteelt, de ggo- en herbicide-intensieve soja en de grote vleesproductie, zou kemp een welkome afwisseling zijn.

In Duitsland nam het kempareaal de laatste jaren af omwille van de overheidssteun aan energiegewassen. Het Duitse bedrijf BAFA verhuisde eind vorig jaar de infrastructuur om kempisolatiematten te maken naar Noord-Frankrijk: in Duitsland bleven onvoldoende telers over. Maar niet alleen in Duitsland speelt de concurrentie met agrobrandstoffen. Daarom stelt het EIHA heel duidelijk: als in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) energiegewassen steun krijgen, maakt de biobased economie geen kans. Het is veel verstandiger om nagroeibare (anders gezegd: hernieuwbare) grondstoffen in te zetten voor isolatiematten dan voor energie om slecht geïsoleerde huizen te verwarmen. Of nog: auto’s lichter maken met kempcomposieten is beter dan biodiesel voor te zware auto’s. Bovendien zou het gebruik van nagroeibare grondstoffen in materialen vijf tot tien keer meer omzet en tewerkstelling creëren dan het gebruik als energiebron. De EU moet dus ook een aangepast kader creëren dat het gebruik van nagroeibare materialen minstens evenveel ondersteunt als het gebruik voor energie. Zo stelde EIHA aan de kaak waarom petrochemische bedrijven geen taks betalen op het gebruik van petroleum voor materialen, terwijl andere gebruikers van petroleumproducten dat wel moeten doen.

Ook bij ons beweegt er een en ander. Zo is er de oprichting van de landbouwcoöperatieve BelChanvre. Momenteel 27, vooral Waalse telers, maar open om te groeien naar een Belgische coöperatie. Een eerste concreet gevolg hiervan is de aankoop van een gespecialiseerde oogstmachiene door een Belgische loonwerker. Naast Molgreen uit Eeklo zag nu ook in Wallonië een kempvoedingsbedrijf, Purchanvre, het leven. Isohemp gaat van start met de productie van bouwblokken. In Vlaanderen dan weer werkt Inagro dit jaar met 8 landbouwers samen om zaad en vezel te produceren. Ze zien dat er interesse is en gaan op zoek naar nieuwe fondsen om de kempketen te blijven ondersteunen. Wat betreft kempkalk in de bouw, was er in Wallonië al ChanvrEco. In Antwerpen opent Hemp Eco Systems nu de deuren. Zij verkopen niet het ganse pakket (kempscheven, kalk en toeslagstoffen), maar laten de klant zelf kiezen voor lokale scheven en lokale kalk. De eerste grote realisatie van Hemp Eco Systems is een renovatie in de Nassaustraat in Antwerpen. Putje winter vroeg de eigenaar zich af of iemand de verwarming had opgezet na het aanbrengen van de 20 cm kempkalk. Maar in een kempkalk huis is de temperatuur in de winter makkelijk 15 graden zonder extra verwarming, met een gevoelswarmte die zelfs nog 3 graden hoger ligt.

Kemp campagne week 10-15 september! Hou de campagnesite www.kannabis.be in het oog!
Intussen zijn er al verschillende bedrijven actief in de nieuwe kempsector en we achten de tijd rijp voor een eerste kemp campagneweek waar deze bedrijven opendeur kunnen houden en waar de sector voorgesteld wordt aan het publiek


EIHAUit Rusland kregen we een fantastisch verhaal van een professor die in een oude camionette meer dan 50.000 km aflegde op zoek naar oude en ook wilde variëteiten van Cannabis. We zagen een prachtige fotoreportage met daarin de meest bizarre variëteiten. Een van acht meter hoogte, een andere die 60 dagen na het zaaien al oogstbaar was. Zowat de helft van de gevonden planten zaten van nature al onder de 0,2% THC die in Europa als grens gebruikt wordt.

In Japan vond men 10.000 jaar oude bewijzen van kemp. Uit betrouwbare historische bronnen blijkt dat kemp lang een van de belangrijkste teelten was op het eiland. Vandaag moet de lokale plattelandseconomie nieuw leven krijgen en sommigen kijken uit naar kemptoepassingen. Omwille van de concurrentie met Chinees kemptextiel, wordt er op voeding gemikt. Uit Zuid-China weet men dat een dagelijkse consumptie van kempzaad zorgt voor een gezonde oude dag.

Op de EIHA conferentie bleek ook duidelijk dat kemp aanleunt bij de andere doelstellingen van Wervel.

In Europa is de eiwittransitie van kempzaad ingezet: de laatste jaren wordt er meer en meer kempzaad gebruikt in menselijke voeding en minder in veevoeder. Het aandeel kemp ingezet voor menselijke voeding verdubbelde ten opzichte van 2007 tot 10%.

Het verhaal van Dr. Bronners Soaps in de VS sloot dan weer naadloos aan bij onze campagne rond fair trade lokaal. Voor de palmolie en kokosolie die het bedrijf aankoopt, richten ze zelf enkele fairtrade projecten op met heel interessante lokale ontwikkelingsondersteuning. En voor de kemp in de zeep, die uit Canada komt, passen ze ook fair trade principes toe. Lokale Fair Trade wordt stilaan een trend…

De tweede dag van de conferentie was volledig aan composieten gewijd. Eindelijk zijn de kant-en-klare granulaten op de markt waar de industrie gewoon mee kan werken als met de huidige petrochemische grondstoffen. Als voorbeelden werden auto-onderdelen getoond – een jaarlijkse traditie waaraan we stilaan gewend zijn geworden – maar ook een strijkplank, een schaar, nietmachines en zelfs een GSM met een volledig nagroeibare behuizing.

Verslag: Patrick De Ceuster