Ga naar de inhoud

Na twintig jaar ervaring in de voedingssector hebben Koen en Ingrid hun Louis Delhaizewinkel in Etikhove geopend. Op het eerste zicht een gewone buurtwinkel, maar wel met verkoop van vlees van eigen kweek en een aanbod van veel producten van lokale producenten.

Koen kweekt zelf runderen en varkens. Hij heeft onmiddellijk voor bio gekozen. Dat is smakelijk en gezond. Van zijn eigen dieren weet hij wat ze eten, waar ze leven en wat hun gezondheidstoestand is. Sommige koeien zijn wel veertien jaar oud. Ze grazen in natuurgebieden in de streek. De kalfjes blijven zolang bij hun moeder als dat in de natuur gebeurt. De varkens leven buiten. Ze mogen woelen en modderbaden nemen zoveel ze willen. Alleen het slachten doet Koen niet zelf. Zijn bedrijf heet de Donderij, naar de straat waar hij woont en werkt.

Het slachthuis ligt slechts vijf kilometer verder dan zijn bedrijf de Donderij. Koen brengt ‘s morgens een koe en drie varkens naar het slachthuis. Een half uur later zijn ze dood. Koen blijft bij de dieren tot het laatst. Dat alles vermindert de stress en komt de kwaliteit van het vlees ten goede. Hij versnijdt de karkassen en verpakt ze in verkoopsklare stukken vlees in zijn winkel.

Ingrid doet de winkel. Het winkelconcept is een combinatie van buurtwinkel, hoevewinkel, voedselteams en heeft zijn voordelen zoals de vaste openingsuren en altijd winkelpersoneel ter beschikking van de klant. Voor een moderne klant is dat een laagdrempelige hoevewinkel. De klant vindt hier naast de gekende producten in een buurtwinkel dus bio-vlees van zelfgekweekte dieren en andere lokale producenten zoals honing, mosterd,
schapenyoghurt, lokaal gebrande koffie, aardappelen van de boer in het dorp en andere producten.

Het meeste tijd kruipt in het samenbrengen van de lokale producten. Daarvoor moeten Koen en Ingrid een oplossing zoeken, temeer omdat ze in de toekomst nog meer lokale producten in hun winkel willen. Ze willen ook meer aandacht besteden achter het verhaal van elk product.

Koen en Ingrid kozen voor Louis Delhaize omdat zij hier hun vlees en lokale producten mogen verkopen. Het vlees is wel wat duurder dan in een andere winkel, maar “dan koop je wat minder.” zegt Ingrid: minder, maar beter.

Koen en Ingrid zien hun werk als een missie. Daarom verkopen ze hun vlees op de wekelijkse boerenmarkt van Jette.

Rita Van de Voorde

Meer info: