Ga naar de inhoud

De Blauwe Bloem verkoopt in het centrum van Gent voedingswaren van biodynamische oorsprong. De Blauwe Bloem staat tussen de voortbrenger en de gebruiker van voedsel  door middel van een transparante handel die mensen in verbinding brengt.

 Werkwijze van de Blauwe Bloem:

  • Het vertrekpunt is de vraag: wat, wanneer en hoeveel hebben onze klanten nodig?
  • De klanten vullen een bestellijst in.
  • De Blauwe Bloem vraagt de producten aan boeren of verdelers.

Na een kwarteeuw ervaring met zulke bestellingen, weten de winkeliers wat ze aan boeren en verdelers voor het volgende seizoen kunnen vragen. Ze maken met die boeren, in samenspraak met hun klanten, ook een prijsovereenkomst per half jaar. De winkelier moet geen volle week lange uren in zijn winkel te staan, klanten aantrekken met reclame en promoties. De klanten kunnen thuis hun bestellijstje invullen, op de afgesproken dag hun boodschappen komen halen en betalen als ze de rekening krijgen. De boeren kunnen hun teeltplannen opstellen en weten welke prijs ze voor hun producten krijgen.

De drie partijen geven associatief vorm aan een economie waarin de spiraal van steeds hogere  opbrengsten tegen steeds lagere prijzen stopt. Door een juiste prijs af te spreken, weten boeren dat ze genoeg
zullen verdienen, als ze telen wat de klanten nodig hebben. En ze kennen de weg waarlangs ze hun oogst kunnen afzetten, ook in de letterlijke betekenis van dat woord: de associatieve winkelier neemt hen de rompslomp van bestelling en levering uit de handen.

Hier is bijna geen voedselverspilling, terwijl meer dan de helft van de producten bederfelijke verswaren zijn zoals fruit, groente, brood, gebak, zuivel, vlees en verse seitan- en sojaproducten.

Meer info: de Blauwe Bloem