Ga naar de inhoud

In de Carrefour Market van Herent vind je fairtradeproducten in de rekken, zoals in de meeste winkelketens.

Hier staan ze beter zichtbaar en ruimer opgesteld naast de andere zoals koffie, chocolade, bananen. Bovendien organiseert Hendrik in zijn zaak geregeld acties rond fairtrade. Hij stelt dan telkens een piek in de verkoop vast. Als die weer afneemt, blijft de verkoop van fairtrade producten toch op een hoger niveau dan voordien. De trekkersgroep van de fairtrade gemeente Herent helpt telkens om die acties te promoten.

Kan dat ook voor lokaal geproduceerde voedingswaren? Dat is niet zo eenvoudig. Het hangt af van het initiatief dat de plaatselijke geranten willen en kunnen nemen. Hendrik Draye wil dat alvast. Als franchisehouder kan hij het aanbod van zijn winkelketen aanvullen, zij het in beperkte mate.

Hij heeft al enkele plaatselijke boeren aangesproken en diegenen die willen meewerken krijgen een bevoorrecht plaatsje in de winkel. Als je binnenkomt, zie je meteen aardappelen, grondwitloof, appels en peren (speciale actie wegens Russisch invoerverbod) en bio-groente. Er staat vermeld van hoe ver die lokale producten komen. Ook van wie, compleet met foto. Voor de groente moest wel een aanpassing gebeuren van verpakking en etikettering, inclusief barcode voor vlotte verwerking aan de kassa.

Voor lokaal vlees is de prijs een belemmering gebleken. “De hogere aankoopprijzen stellen ons niet in staat de prijszetting en het promotiebeleid van Carrefour te volgen”.

Meer info: Carrefour Market Herent