Ga naar de inhoud

Aan het tempo waarmee de Britse melkveehouderij momenteel inkrimpt, bereikt het Verenigd Koninkrijk in november 2011 het punt waarop melk moet worden geïmporteerd. Dat meldt het Britse vakblad Farmers Weekly naar aanleiding van een rapport van adviesbureau Kite Consulting. Het rapport waarschuwt dat het Verenigd Koninkrijk afstevent op de grootste quota-onderschrijding ooit.

"Op dit moment blaast jaarlijks 7 procent van de melkveehouders de aftocht en dat percentage loopt alleen maar op", voorspelt zuivelspecialist John Allen van Kite. "In de komende drie jaar houdt één op vijf boeren er mee op. Wanneer je die cijfers doorrekent, betekent dit dat er in 2012 nog maar 12.300 melkveehouders over zijn".

Jaarlijks consumeren de Britten 12,6 miljard liter melk. Het rapport voorspelt dat de melkproductie in 2011 al tot zo’n 12,6 miljard liter zakt. In november van dat jaar, als de melkproductie onder de seizoensinvloed op zijn laagst is, zal er voor het eerst een echt tekort ontstaan aan melk. Groot-Brittannië zal de productie aan kaas, boter en melkpoeder dan moeten terugschroeven. De tekorten moeten worden aangevuld met import. De sector wordt daarmee gevoeliger voor valuta- en prijsschommelingen.

Sommige deskundigen uit de retailwereld verwachten dat Groot-Brittannië binnen vijf jaar ook melk moet importeren. Maar de Britse Arla-topman Tim Smith denkt niet dat het zover komt. "Daarvoor zijn de transportkosten veel te hoog. Dat zou financiële zelfmoord betekenen".