Studie LEI over sojaketens Nederland
Bron: VILT
Soja groeit voornamelijk in de VS, Brazilië en Argentinië. Deze landen domineren ook de internationale handel als exporteur. De vraag komt vooral van China en zal de komende jaren nog groeien. Nederland is met ruim 9 miljoen ton de grootste importeur in de EU van sojabonen en -schroot. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit een rapport van het Nederlandse Landbouweconomisch Instituut (LEI) dat de sojaketen en handelsrelaties tussen Brazilië, Argentinië en Nederland beschrijft en analyseert.
De sojateelt is van groot belang voor de Latijns-Amerikaanse economie. Brazilië haalt 10 procent van zijn exportinkomsten uit soja, bij Argentinië is dat 25 procent. Wereldwijd is er al jaren sprake van een toenemende vraag naar sojaproducten. Het gevolg is dat het areaal in Brazilië en Argentinië fors werd uitgebreid, wat indirect heeft bijgedragen aan de ontbossing doordat de sojateelt de veehouderij verdringt naar nieuw te ontginnen gebieden. Daardoor dreigt er een verlies van biodiversiteit in
het regenwoud en savannegebieden, aldus de LEI-studie.
De internationale vraag naar soja zal blijven groeien, vooral vanuit China en andere Aziatische landen. Brazilië en Argentinië zijn in staat om tegen relatief lage kosten de productie verder uit te breiden. Volgens de studie hoeft dit niet gepaard te gaan met ontbossing en verlies aan biodiversiteit, maar kan die plaatsvinden door delen van extensief gebruikt grasland te gebruiken voor de sojateelt of een intensiever roulatiesysteem voor akkerbouw en veeteelt te hanteren. Door zwakke regels op het gebied van ruimtelijke ordening en het behoud van natuurgebieden traden in het verleden zulke negatieve effecten wel op.
Een ander actueel thema in de discussie over soja is het gebruik van genetisch gemodificeerd zaad. In Argentinië wordt ten minste 90 procent van de productie voortgebracht op basis van GGO-zaaimateriaal. In Brazilië wordt officieel slechts een gering percentage GGO-zaad gebruikt. De realiteit ziet er echter helemaal anders uit.
In de Europese Unie is Nederland de grootste importeur van sojabonen en -schroot. Ruim 9 miljoen ton sojabonen en sojaproducten wordt jaarlijks dat land ingevoerd. Twee derde daarvan wordt in al dan niet bewerkte vorm terug uitgevoerd. De rol van Nederland in het verwerken van sojabonen tot olie en schroot wordt wel steeds kleiner. Het ingevoerde of in Nederland geproduceerde sojaschroot is vrijwel allemaal bestemd voor de veevoederindustrie. Sojaolie komt vooral vanuit Duitsland en België bij onze noorderburen binnen en wordt grotendeels gebruikt in de voedings- en genotsmiddelenindustrie.
Meer informatie:Sojahandel en ketenrelaties. Sojaketens in Brazilië, Argentinië en Nederland