Ga naar de inhoud
lunchmetlef klimop copy copy

Op 26 september smaakte de schoolmaaltijd op Montessorischool Klimop uit Gent net als thuis. De mama’s en papa’s van de school sloegen de handen in elkaar voor een Lunch met LEF – een lokale, ecologische en faire maaltijd.

De boeren van De Wassende Maan uit Deinze staken al hun liefde in de kweek van biogroentjes en patatjes. De Goede Zaak uit Gent rolde passioneel de seitanballetjes. Ourobouros leverde plukverse appeltjes. Het Spaanse Huis gaf haar keuken in bruikleen, waar een 20-tal ouders druk in de weer waren met het snijden en bereiden van de kraakverse ingrediënten.

Een papa met een stevig uit de kluiten gewassen bakfiets brengt de dampende potten 300 meter verder naar de refter. 160 kinderen – vier keer meer dan op een normale dag – wachten likkebaardend op al dat lekkers. “Ojo, dat ruikt hier goed”, snuift een kind in sappig Gents,terwijl het eten wordt binnen gedragen.

“We zijn blij dat we kunnen bijdragen aan Lunch met LEF”, is Halime, mama van een van de vele Gents-Turkse kinderen op de Klimop, enthousiast. “Wij kunnen onze kinderen niet laten warm eten, omdat we niet zeker zijn of de maaltijden voldoen aan onze culturele voorschriften. Er is wel eens vegetarisch, maar dat is niet op een vaste dag. Het is niet toegankelijk. Door de maaltijd zelf te organiseren, kunnen we samen beslissen wat er gekookt wordt.”

Na de ervaring van deze Lunch met LEF actie, kijken Halime en enkele enthousiaste ouders naar de toekomst: “Eigenlijk zouden we de schoolmaaltijden voor onze kinderen elke dag zelf kunnen bereiden. Het eten zou vers, gezond en lekker zijn én het zou bijdragen aan de inkomens van de ouders die hun steentje bijdragen.”

“Vele moeders op deze school zijn werkloos, zonder uitkering”, aldus Halime, “door Lunch met LEF kunnen ze hun tijd op een heel positieve en sociale manier invullen, en een beetje bijverdienen. Het enige wat nog ontbreekt is een keuken.”

“Elke Lunch met LEF actie leren we iets bij”, zegt Benny van Wervel vzw. De ene keer over logistiek, de andere keer over faire prijzen voor de boeren. Hier op de Klimop kwam het sociale aspect van Lunch met LEF sterk naar voren, dankzij de dynamiek van de ouders. We willen hen ondersteunen in hun wil om deze eenmalige actie uit te breiden naar meer”.