Ga naar de inhoud

De Belgische mengvoederindustrie (BEMEFA) meldt fier dat ze op 14 november een overeenkomst gesloten hebben om samen vier duurzame sojaprojecten te adopteren in Argentinië en Brazilië.

 

Toch wel vreemd. Het kadert in het wereldwijde overleg van de industrie binnen het kader van de Round Table on Responsable Soy (RTRS). Oorspronkelijk heette dit gebeuren ‘Ronde Tafel voor Duurzame Soja’. Tijdens één van de eerste conferenties werd onder druk van kritische aanwezigen de naam veranderd in ‘responsable’. Waarom? Omdat dit systeem nooit ‘duurzaam’ kan genoemd worden, eventueel wel ooit ‘maatschappelijk verantwoord’. Nochtans worden in persberichten als deze ‘maatschappelijk verantwoord’ en ‘duurzaam’ als synoniem gebruikt.

 

Even vreemd: enkele jaren geleden werd ons in een debat op Agriflanders op het hart gedrukt dat geen projecten met de grootste producenten, maar met kleinere zouden worden opgezet . Debaters waren Bemefa, Wervel, Boerenbond en Unilever. Was dit om Wervel in zijn fundamentele kritiek te kalmeren, want wat blijkt nu? Met Nederlands ontwikkelingsgeld worden zogenaamde duurzaamheidsprojecten opgezet met grootgrondbezitters en grootproducenten in Brazilië en Argentinië. Los Grobo is bijvoorbeeld de allergrootste sojaproducent ter wereld en krijgt van de overheid 138.000 euro voor ‘ontwikkeling’. Het project behelst 68.000 hectare ‘duurzame’ soja van de 300.000 hectare van het Los Grobo-imperium.

 

Bron: Belga, 14/11/2012, “BEMEFA en IDH begeleiden sojaboeren in Zuid-Amerika”