Ga naar de inhoud

Uit VILT:

De prijsverlaging voor dagverse melk die de Duitse supermarktketens Aldi en Lidl op de Nederlandse markt hebben doorgevoerd, kent volop navolging. De algemene bodemprijs die voor halfvolle melk op 42 cent per liter lag, is daarmee op 39 cent terechtgekomen.

De grootste verlaging werd doorgevoerd door Albert Heijn. In een reactie op de stap van Aldi en Lidl verlaagde de keten de prijs voor een liter halfvolle melk van het huismerk met 9 cent tot 40 eurocent. "Die melk wordt geleverd door Nederlandse bedrijven", benadrukt Albert Heijn. Het concern wil niet zeggen om welke zuivelbedrijven het gaat. De Duitse discounters zouden volgens ingewijden stunten met melk van het Duitse zuivelconcern Humana Milchunion.

"De tranen schieten je in de ogen als je ziet tegen welke prijs melk nu in de winkel staat, maar ook wij zullen meemoeten met deze prijsverlaging", zegt directeur Jaap Bastmeijer van Nettorama. De discounter verkocht woensdag nog dagverse melk onder haar eigen merk tegen 42 cent per liter. Vanaf donderdag zal de melk bij Nettorama ook tegen 39 cent per liter in de winkelrekken staan.

De melkveehouders voelen zich de dupe van deze prijzenslag. Boeren uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk, Ierland en België hebben zich georganiseerd in de European Milk Board. Zij eisen een melkprijs voor de producent van minstens 40 cent per liter. In Vlaanderen hielden enkele landbouwers eind vorig jaar ook prikacties omdat de melk in een aantal supermarkten gedaald was onder de met boerenorganisaties afgesproken bodemprijs van 44 eurocent.