Ga naar de inhoud

Analisten verwachten in 2007 de hoogste sojaprijzen in ruim 30 jaar, nu Amerikaanse boeren de teelt van maïs lijken te verkiezen boven de bonen. Het soja-areaal zou in de VS met 6,8 procent krimpen en terugvallen tot het niveau van 1997. De veevoederprijzen zouden daardoor volgend jaar sterk kunnen stijgen, meldt het persbureau Bloomberg.

Het maïsareaal daarentegen zou in 2007 stijgen met 9,4 procent en het grootst zijn sinds 1949. Vooral de ontwikkeling van bio-ethanol speelt een rol bij de veranderende teeltkeuze. Marktanalisten voorspellen dat de prijs voor soja – als gevolg van het kleine areaal en de stijgende vraag – volgend jaar meer dan verdubbelt. Het gewas zou daardoor maïs gaan vervangen als de duurste grondstof op de beurs. In het kielzog van soja zouden ook de prijzen van koolzaad en palmolie aantrekken.

De verschuiving kan grote gevolgen hebben. In 1976 gebeurde iets soortgelijks in de Verenigde Staten. De prijsstijging van soja destijds leidde ertoe dat boeren in Brazilië en Argentinië op grote schaal soja gingen telen. Grote multinationals als Bunge en ADM erkennen deze mogelijke trend. De huidige signalen en prijsschommelingen kunnen Amerikaanse boeren echter nog doen besluiten om vóór de zaai van april hun bouwplan aan te passen. Ook Argentijnse en Braziliaanse telers zouden extra soja kunnen zaaien op basis van de huidige marktvoorspellingen.(KS)