De sojaketen
Als de soja is geoogst worden deze bewaard in collectieve silo’s. Hier worden de verschillende sojavariëteiten, afkomstig van verschillende boeren door elkaar gemengd. Het is dan ook een bulkproduct. De identiteit van ras en teler gaan al vroeg in de keten verloren.
Soja-opslag, -handel, -transport en het crushen zijn grotendeels in handen van vier grote buitenlandse handelsmaatschappijen: Bunge, ADM, Cargill en Dreyfus, ook wel bekend als ‘the big four’.
Bij het crushen komt 18% sojaolie vrij; dit wordt gebruikt door de Europese food en non-food industrie. Het grootste deel van de sojabonen wordt lokaal gecrusht, waarna het merendeel van het sojaschroot alsnog geëxporteerd wordt om er veevoer van te maken.
Traders and Crushers:
Hoge concentratie van de macht bij enkele bedrijven.
ADM, Bunge, Cargill (allemaal US), Dreyfus (Frankrijk) en Maggi (Brazilië) domineren de handel and crushing capaciteit in de VS en Latijns-Amerika.
ADM, Bunge, Cargill bezitten samen 80% van de Europese Crushing capaciteit.
Verwerkers van sojameel en dierlijke producten
Actie bij Vanden Avenne en Campina
Retailers in België: Carrefour, Colruyt, Delhaize, Aldi, Lidl
De distributiesector vormt een belangrijke schakel in de ganse voedselketen.
Daarom ook verwachten Greenpeace en Wervel van de sector een engagement.
Meer concreet vragen wij van FEDIS en van de distributiesector een duidelijk standpunt en concreet stappenplan, met volgende elementen:
- verder zetten van het werk rond ggo-vrij dierenvoeder;
- stappen zetten om te garanderen dat geen Amazonesoja wordt gebruikt;
- initiatieven nemen om het vervangen van soja door lokale teelten mogelijk
te maken.
Financiële instellingen
- Belangrijk in de ganse keten
- Kredietverlening aan traders, grootschalige sojateelt,….