Ga naar de inhoud

Zondag 22 november, 13u30, De Centrale, Gent

LEF staat voor Lokaal Eco en Fair. De Werkgroep Stadslandbouw Gent serveerde in een Gentse school een lunch met LEF: een bord vol lokale, biologische, ecologische en eerlijke ingrediënten, bereid door een Gentse cateraar en bezorgd door een Gentse fietskoerier. Deze actie kreeg aandacht van media en politici. Na de actie volgt nu een congres-namiddag over gezonde schoolmaaltijden met LEF. Met oa een Deense expert die kan vertellen hoe zij het deden in Kopenhagen.

 Schoolmaaltijden zijn niet banaal. Nee, ze hebben gevolgen voor een heleboel aspecten van onze samenleving. Het bepaalt het aantal lokale werkgelegenheid om deze maaltijden te telen, bereiden, verpakken en transporteren. Het kan dus lokaal een stimulans zijn voor ondernemers in de primaire productie, verwerking, handel en logistiek. Schoolmaaltijden wegen op het milieu, of juist niet. Hoe verloopt de teelt, wordt er veel weggesmeten? Schoolmaaltijden gaan ook over trots en verbinding: zijn de makers trots en vinden ze hun job zinvol? Hebben de etende kinderen deugd van de maaltijden?

‘Schoolmaaltijden verduurzamen is een echte opportuniteit voor beleidsmakers’

Beslis je als overheid en directie om je schoolmaaltijden LEF te geven, dan heeft deze ingreep relatief gesproken een enorme impact, op vele fronten tegelijk. Schoolmaaltijden verduurzamen is dus een echte opportuniteit voor beleidsmakers.

Wie is uitgenodigd?

Schoolmaaltijden gaan iedereen aan, dus veel mensen zijn ook welkom op dit congres! Kinderen en ouders, boeren, cateraars, lokale overheid en administratie, leerkrachten en directie, gezondheidswerkers. 

PROGRAMMA

13:30 – 14:15

Onthaal en welkomstwoord
De Werkgroep Stadslandbouw Gent komt vertellen over de voorbije ‘Lunch met LEF’-actie. De werkgroep legt uit hoe ze nu verder met de stad Gent wil samenwerken.

​14:15 – 15:00

Expert Kenneth Højgaard van het Copenhagen House of Food inspireert ons met het traject dat zij in slechts tien jaar hebben afgelegd: 100% biologische maaltijden voor de kinderen van Kopenhagen. 

Expert Renaat Daem van Biofresh liep als duurzame cateraar al dikwijls tegen een muur aan. Hij deelt zijn ervaring, maakt een vergelijking met Brussel en Wallonië, en geeft aanbevelingen voor het beleid. Die aanbevelingen zijn welkom, want in Vlaanderen is veel goede wil voor schoolmaaltijden met LEF, maar we hebben nog een lange weg te gaan.

15:00 – 15:30
koffiepauze met LEF 

15:30 – 17:00
Thematische open discussietafels over de uitdagingen en belemmeringen voor duurzamere schoolmaaltijden voor landbouwers, cateraars, logistiek, bestuurders en ambtenaren, scholen en ouders. Elke deelnemer is welkom om hier aan deel te nemen.

Praktisch

Wanneer: zondag 22 november van 14u tot 17u
Waar: De Centrale, Ham 72, 9000 Gent
Gratis toegang, maar inschrijven verplicht via deze link of met een mail naar stadslandbouwgent@gmail.com
Dit congres staat ook vermeld op Facebook.