Ga naar de inhoud

Bietentelers ontsnappen aan korting van suikerbietenquotum

De Commissie heeft de knoop doorgehakt met betrekking tot de eenmalige productiekorting voor suikerbieten. Voor ons land werd een korting vastgelegd van 14,42 procent. Maar indien de cichoreiverwerkende fabrieken van Oreye en Warcoing hun quotum inulinestroop zoals aangekondigd inleveren, mogen de telers evenveel bieten uitzaaien als vorig jaar. "Eindelijk een positieve noot", haalt Boerenbond-adviseur François Huyghe opgelucht adem in Boer&Tuinder.

Ons land heeft een bietenquotum van 819.812 ton, een quotum isoglucose van 71.592 ton en een quotum inulinestroop van 215.247 ton. Het totale quotum van producten die onder de marktordening ‘suiker’ vallen, bedraagt dus ruim 1,1 miljoen ton. Het quotum inulinestroop is goed voor 19,45 procent van het totale quotum en zou dus wegvallen. De Commissie heeft toegestaan dat de opgelegde korting van 14,42 procent gecorrigeerd wordt met de via het herstructureringsfonds ingeleverde quota.

Voor België zou dat puur wiskundig betekenen dat er 5,03 procent meer bieten mogen uitgezaaid worden. Met die redenering is de Commissie echter niet akkoord gegaan. Wel houdt de beslissing in dat er voor dit jaar geen declassering plaatsvindt en dat dezelfde hoeveelheid bieten mag uitgezaaid worden als vorig jaar. Op voorwaarde uiteraard dat Warcoing en Oreye effectief hun inulinestroopproductie inleveren.