Ga naar de inhoud

Als er niets gedaan wordt tegen de massale ontbossing zal ongeveer 40 procent van het Amazonewoud tegen 2050 verdwenen zijn. Het gaat dan niet alleen om openbaar terrein maar ook om privé-eigendom. Dat staat te lezen in een studie die donderdag in het Britse magazine Nature verschenen is.

De bescherming van de openbare natuurlijke rijkdom zal niet volstaan om het Braziliaanse deel van het woud te vrijwaren van ontbossing, zeker niet als rekening gehouden wordt met de huidige uitbreiding van de veeteelt en de sojaproductie in de regio, die onder andere de aanleg van nieuwe wegen met zich meebrengt, zo stellen de auteurs van de studie.

"Als de ontbossing zonder controle voortgezet wordt, verliezen zes grote stroombekkens van het Amazonewoud minstens twee derde van hun woudbedekking", zo zegt een van de auteurs, de Braziliaan Britaldo Silveira Soares-Filho van de staatsuniversiteit van Minas Gerais. Ongeveer een kwart van de 382 inheemse zoogdieren zal meer dan 40 procent van zijn habitat verliezen, zo moet blijken uit een computermodel.

Er moeten beschermde openbare parken komen, maar daarnaast moeten landbouwers ook overtuigd worden om hun bedrijven te beheren op een duurzame manier. Wie niet wil meewerken, moet beboet worden, zo luidt het.

"Een netwerk van beschermde zones in het bekken van de Amazone laat toe een groot deel van de diversiteit aan zoogdieren te beschermen, maar het zal niet verhinderen dat de stroombekkens verarmen", zo concluderen de auteurs. Ze vragen dan ook een uitbreiding van de zones om zo een instorting te voorkomen van de regionale ecosystemen.

Bron: Belga