Soja hoofdzakelijk voor menselijke voeding ?
Debergh: "Soja hoofdzakelijk voor menselijke voeding" + voetnoot
"Ze schieten op de verkeerde". Dat zegt Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) in een reactie op het protest van Greenpeace bij Campina in Aalter. Debergh erkent dat de sojateelt een bedreiging is voor het Amazonewoud, maar onderstreept dat soja hoofdzakelijk geteeld wordt voor menselijke voeding: sojaolie, sojadrinks, sojaproducten en soja als ingrediënt in andere voedingsproducten.
Sojaschroot voor de veevoeding is slechts een nevenproduct. Bovendien neemt de melkveevoeding slechts 10 pct van het sojaschroot voor haar rekening, de rest gaat naar kippen en varkens, aldus Debergh. De 30-tal actievoerders laten het niet aan hun hart komen en blokkeren vandaag de in- en uitgang van het distributiecentrum. Vastgeketend aan zware blokken versperren ze het terrein. Vanaf 8 uur konden de afgewerkte producten niet meer weg. De productie wordt ongemoeid gelaten.
Met een hoogtewerker zijn zes activisten op het dak geraakt van de fabriek, vanwaar zij drie spandoeken neerlieten met daarop tekeningen van zandlopers. Eén stelt de bossen voor, die sneuvelen voor de sojateelt. Op een tweede affiche eten een varken, een koe en een kip uit een trog soja. Op de derde staat een melkfles met daarop "milk rainforest flavor".
"Wij willen dat Campina minder soja toelaat in het dieet van de melkkoeien, dat ze geen soja uit het Amazonewoud toelaten en zeker geen genetisch gemanipuleerde soja", zegt Karen Simal van Greenpeace. Maar ggo-soja weren uit het veevoeder, wil de zuivelindustrie niet. Volgens de zuivelproducenten ligt de consument wakker van ontbossing, maar niet van GGO’s. Het alternatief dat Greenpeace voorstelt voor soja – grasklaver – is niet haalbaar, reageert Debergh. "Experts geven aan dat een volledige omschakeling naar grasklaver in ons land niet mogelijk is wegens tekort aan gronden".
060416VILT
voetnoot:
Sojaschroot of sojameel : waardevolle eiwitten voor directe menselijke consumptie
Als de woordvoerder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ), Renaat Debergh zegt dat Greenpeace door haar actie bij Campina in Aalter op de verkeerde schiet, heeft hij gelijk.
Het Europese rundvee heeft maar een aandeel van ca 14% in de consumptie van sojaderivaten; 8% voor vleesvee en 6% voor melkvee (informatie van Manfred Peisker; zie soja-dossier van Wervel, september 2003; blz 11).
De uitspraak van Renaat Debergh dat sojaschroot, zoals hij het noemt, slechts een nevenproduct zou zijn, is discutabel. De Boerenbond vindt dit overigens ook en spreekt net als Renaat Debergh graag van schroot om aan te geven dat het om afval gaat, waarvan we blij zouden mogen zijn dat de veeteelt het afneemt. Het is echter juister te spreken van sojameel omdat van afval absoluut geen sprake is; het sojameel is een zeer waardevol product.
Volgens cijfers van de FAO gaat er al jaren tweederde deel van de inhoud van de wereldwijd geteelde sojabonen naar het vee. Dit tweederde deel bevat naast andere componenten een hoofdcomponent van waardevolle eiwitten die ongeveer de helft van het totaalgewicht van sojameel uitmaken.
De eiwitten van de sojaboon zijn uitstekend geschikt voor directe menselijke voeding, maar slechts een zeer klein deel wordt als zodanig gebruikt. Het overgrote deel van die eiwitten bereikt de mens via de dierlijke productie (vlees, melk en eieren). Het rendement van die indirecte weg is matig tot gering; bij kippen 1 op 2; bij varkens 1 op 3 en bij runderen 1 op 7.
Hier nog de FAO-cijfers : 62 tot 68% van de inhoud van de totale sojaboon gaat naar het veevoeder.
1989/90 : 62%; 1991/92: 66,3%; 1993/94 : 62,9%; 1995/96 : 67,7% en 1997/98 : 63,4% (zie tabel 3 op blz 12 van het soja-dossier van Wervel). Deze cijfers hebben betrekking op het wereldverbruik van soja.
Gert Coppens, 060417