Ga naar de inhoud

Op het einde van de Europese vakbondsbetoging van woensdag 29 september 2010 werd er 10.000 liter melk weggeschonken aan de betogers. Het initiatief ging uit van de groep ABC (Arbeider-Boer-Consument) en de Belgische boerenorganisaties die al jaren vechten voor een eerlijke melkprijs door productiebeperking. In Wallonië is dat FUGEA, in Duitstalig België is dat de MIG, en in Vlaanderen de FMB (Flemish Milk Board).

ABC verklaart dat er een samenwerking moet komen tussen de boeren, de werknemers en de consumenten om aan iedereen een redelijk inkomen te garanderen, en om gezonde producten  te kunnen blijven produceren, los van de industriële voedselproductie. Momenteel krijgt de boer maar een minimale vergoeding voor zijn basisproducten en betaalt de consument een hoog bedrag voor een vaak minderwaardig omgevormd product. De winsten gaan naar de tussenhandel en voedingsindustrie.

Deze actie toont aan dat de deze boerenorganisaties nog steeds goede initiatieven kunnen nemen in samenwerking de mensen die getroffen zijn door de financiële crisis en er de gevolgen van moeten dragen (zo gaven de boeren onlangs ook melk weg aan de Resto’s du Coeur). Deze boeren wensen hun bedrijf in stand te houden zonder voortdurend te moeten investeren en leningen aan te gaan.

Opmerkelijk is dat deze actie geen weerklank vond in de pers. Wellicht niet spectaculair genoeg? Toen de boeren vorig jaar een paar miljoen liter weggoten, in een wanhoopsdaad om eindelijk maatregelen te doen nemen, stonden de media en opiniemakers allemaal vol afgrijzen toe te kijken, nu hoor of zie je ze niet om steun te geven aan deze voorbeeldige actie.

Rik De Coninck