Het Mirakel van Milagro
Dirk ‘s Jongers is voor Wervel al jaren een bekende. We vergaderden ooit met onze beginnende basisgroep Antwerpen bij hem op het bedrijf in Aartselaar. Zijn moeder had onze ‘RIP-advertentie’ (over boerenbedrijven die wekelijks moeten stoppen) in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg gezien.
Inzet van onze vergadering meer dan 25 jaar geleden was de dioxinevervuiling van de verbrandingsoven een beetje verder. Het bedrijf ligt ook niet ver van de problematische fabriek van Umicore in Hoboken met zijn cadmiumvervuiling voor de omgeving. Maar gelukkig blijven de producten onder de drempelwaarde van dioxine en cadmium. Het vraagt wel alertheid. Tenslotte zou er beter aan de bron van de problemen iets gedaan worden. Wat Hoboken betreft, dat heeft onlangs Pano op VRT terug op de politieke agenda gezet.
Dirk had indertijd melkvee en akkerbouw. Momenteel is er een synergie tussen hem en Erik Krosenbrinck. Erik heeft een interessant verleden bij de Ionahoeve in Kessel en werkte bij Blivo (de voorloper van Bioforum). De ambitie is om in de toekomst een Agro-Eco Business School in het bedrijf te integreren. Doelgroep: ondernemers in de reguliere landbouw en voeding.
Dirk en Erik bouwen nu verder het bedrijf uit met vleeskoeien (Fleckvieh en een kruising van Lakenvelder met Belted Gallowayrunderen), veevoedergewassen, grove groente, 7 hectare met tien variëteiten pompoenen, granen… en dat alles op 40 hectare. Er wordt brood gebakken en binnenkort bier in een microbrouwerij. Op het bedrijf is er een grote winkel, waar heel wat mensen uit de streek hun inkopen komen doen. De grootste klanten van B2B zijn Terrabio, Bioplanet, The Barn en Bionaturels. Interessant is dat heel wat mensen in het kader van ‘sociale economie’ worden ingezet.
Milagro is het Spaanse woord voor mirakel. Ja, het is een mirakel: zo’n levendige plek waar aan de toekomst gebouwd wordt, in tijden dat zoveel boeren moeten stoppen.
De hoevewinkel ligt op 400 meter van fietsknooppunt 32, Groenenhoek, Aartselaar. Een aanrader voor je zomervakantie in eigen land.
Luc Vankrunkelsven