Ga naar de inhoud

Herkauwers (runderen, schapen, geiten,…) worden vandaag in de landbouw vooral gezien als bron voor vlees en melk. Vaak krijgen ze aangepast voer en leven ze in steeds grotere stallen. Herkauwers zijn van nature echter graasdieren. De dieren op een doordachte manier weer als grazers inzetten, heeft heel wat voordelen, zowel voor boeren, eters als onze planeet. En niet in het minst: voor de dieren zelf. Hoe dat kan? Via roterende begrazing.

Wat is roterend begrazen?

Roterend of regeneratief begrazen betekent dat dieren regelmatig (om de paar dagen of sneller) van wei verplaatsen om het gras voldoend hersteltijd te geven. Dat heeft veel voordelen: koolstof wordt opgeslagen in de bodem, de grasmat wordt meer droogteresistent, de dieren hebben geen of minder ander voer nodig…. Zo kunnen herkauwers zelfs een positieve bijdrage aan het klimaat geven.
Doel is om via een veerkrachtig model minder afhankelijk te worden van aangekocht veevoer, met meer aandacht voor agro-ecologisch beheer van bodem en water. Het model stimuleert een meer natuurlijk graasgedrag met meer dierenwelzijn.

Lerend netwerk

Omwille van de vele voordelen krijgt roterend begrazen steeds meer aandacht in Europa en daarbuiten. België telt een aantal landbouwers die hiermee als pioniers aan de slag zijn. Bij Wervel willen we deze methode stimuleren en meer ingang doen krijgen. Daarom startten we het lerend netwerk ‘roterend begrazen’.

Samen met ILVO en Odisee Hogeschool brengen we boerinnen en boeren met interesse en/of ervaring in roterend begrazen samen. Om kennis op te doen, van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen.

Ben je boer, of wil je de regeneratieve boerenbeweging ondersteunen als vrijwilliger, of wil je op excursie naar een boer? Neem contact op: jeroen@wervel.be. Heb je ervaring (als onderzoeker of boer), maar zit je nog niet in ons netwerk? Neem contact op: jo.vicca@odisee.be.

Verslagen en infomateriaal 

Ben je zelf bezig met roterend begrazen? Of wil je erover bijleren? Dan vind je hieronder infomateriaal van het lerend netwerk.

Podcast met Ine Craenhals van de Boerencompagnie

Teaser (MP3, 1 minuut) – Volledige episode (MP3, 52 minuten)

Bedrijfsbezoeken nabij Luik 9 oktober 2020

Literatuurstudie gemaakt door Odisee “C-sekwestratie door begrazing”

Download de studie (PDF, 86 pagina’s).

2020: bijeenkomst met deskundige Alain Peeters

2019: bijeenkomst met Joss Van Reeth, pionier met meer dan 25 jaar ervaring