Persbericht: 17 april: Internationale boerenstrijddag
17 april 1996 werden in Carajás, deelstaat Pará (Brazilië), 19 landloze boeren vermoord. Sinds 1997 wordt deze moord wereldwijd herdacht als de ‘internationale dag van de boerenstrijd’. In heel wat landen vinden vandaag acties, manifestaties en debatten plaats. Wervel, ‘Werkgroep voor een rechtvaardige en verantwoorde landbouw’ lanceert het boek ‘Brazilië-Europa in fragmenten?’
Gelijktijdig in Vlaanderen-Nederland en in Brazilië. De auteur is deze weken op tournee in het immense Brazilië om n.a.v. het boek met volksbewegingen, boerenorganisaties, milieubewegingen, universiteiten in debat treden over voedselsoevereiniteit en hoe we aan beide kanten van de oceaan een beter landbouwbeleid kunnen uitbouwen. Hij trekt deze dagen op met de CPT (Commissão Pastoral da Terra) in deelstaat Acre en Rondônia. Twee deelstaten die de laatste twintig jaar geteisterd worden door een wilde ontbossing voor soja als veevoer voor Europa, China en Japan. Deze evolutie versterkt nog het probleem van de eeuwenoude grondconcentratie in handen van een kleine elite. CPT is vooral begaan met deze grondproblematiek en organiseert mee het verzet en ondersteunt de volksbewegingen in hun zoektocht naar alternatieven.
In het boek staan diverse stukken over de strijd van boeren(organisaties) om een meer ecologische en socialer landbouw van onderop op te bouwen. De focus ligt op de interafhankelijkheid van Brazilië en Europa wat betreft veevoederstromen, als basis van het heersende, vernietigende landbouwmodel.