Ga naar de inhoud
investment savings curve copy

In 2017 haalden verschillende noodkreten van boeren de pers. De lage en schommelende landbouwprijzen nekken hun bedrijf. Uiteraard trekt Wervel zich zoiets aan: die noodkreet moet herhaald worden zolang daar geen blijvend gevolg wordt aan gegeven. Vandaar een Open Brief van Wervel aan de voorzitter van het zogenaamde ketenoverleg. Het ketenoverleg staat voor een forum waar de vertegenwoordigers van boeren, handelaars van landbouwproducten, verwerkende industrie en voedingsdistributie overleggen op momenten van crisis. In de Open Brief roept Wervel, samen met Boerenforum, Test-Aankoop en Velt op om een structurele stap verder te zetten.

Klik op deze link voor de volledige open brief.

Wat heeft gezond voedsel te maken met rechtvaardigheid? Het ene kan nochtans niet zonder het andere. Een boer die niet eerlijk of correct vergoed wordt voor zijn werk, blijft niet overeind. Zo gaat het al decennia lang in de landbouw. Een onophoudende onderlinge concurrentie, een ratrace naar beneden. Enkel de “sterkste” houdt het langer vol en neemt de gronden en het werk over van de boer die ermee ophield. Maar hoe sterk is die overnemende boer dan wel? Niet voor niets moeten almaar méér boeren een beroep doen op psychologische bijstand.

En wat doet dat met het voedsel? Lage en schommelende wereldmarktprijzen weerspiegelen alleen nog maar grondstoffen, grondstoffen voor industriële productie die gestuurd wordt door termijnmarkten en winstmarges. Dit soort voedselproductie heeft dan niets meer te maken met voedsel dat met zorg en liefde is voortgebracht door samenwerkende mensen die met respect voor de natuur een basisproduct willen leveren dat hun medemens voedt. Eind 2017 klonk in de media de noodkreet van boerin Ilse Rollez. De boer(in) pikt het niet langer om als “overschot” behandeld te worden. Heel terecht!

Uiteraard trekt Wervel zich zoiets aan: die noodkreet moet herhaald worden zolang daar geen blijvend gevolg wordt aan gegeven. Vandaar een Open Brief van Wervel aan de voorzitter van het zogenaamde ketenoverleg. Het ketenoverleg staat voor een forum waar de vertegenwoordigers van boeren, handelaars van landbouwproducten, verwerkende industrie en voedingsdistributie overleggen op momenten van crisis. In de Open Brief roept Wervel, samen met Boerenforum, Test-Aankoop en Velt op om een structurele stap verder te zetten.

Klik op deze link voor de volledige open brief.