Ga naar de inhoud

Bij de tussentijdse evaluatie van het hernieuwde Europese landbouwbeleid, vanaf volgend jaar, zal de Europese Commissie voorstellen om een maximale subsidie per landbouwer te bepalen, wellicht 300.000 euro per jaar. Dit bevestigt eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel. Hiermee zet ze vooral de Britten voor het blok: die willen een goedkoper landbouwbeleid, maar hebben de grootste landbouwbedrijven.

Wellicht niet toevallig staat het verhaal in de Financial Times. De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, pleitte deze week nog voor meer besparingen in het Europese landbouwbeleid. Zijn premier, Tony Blair, drong heel hard aan op die besparingen tijdens de onderhandelingen over de meerjarenbegroting 2007-2013. De woordvoerder van Fischer Boel herinnert er aan dat de Commissie in 2002 al voorstelde om een maximale subsidie te bepalen. In 2003 bij de beslissing door de lidstaten over de landbouwhervorming, werd dit voorstel afgeschoten "door de landen met grote landbouwbedrijven", aldus de woordvoerder.

Een Britse NGO stelt dat 1.880 landbouwbedrijven in de EU-15 meer dan 300.000 euro subsidie per jaar krijgen. 1.430 zijn in Duitsland gevestigd, vooral vroegere collectieve boerderijen uit voormalig Oost-Duitsland. 330 zijn in Groot-Brittannië gevestigd en 30 in Frankrijk. De Britten verwijten traditioneel de Fransen dat zij het overgrote deel van de Europese landbouwsubsidies opslokken. Dit besparingsvoorstel legt de bal echter in het andere kamp. Het is een publiek geheim dat de Britse koningin en andere leden van de hogere Britse adel heel veel EU-subsidies binnenrijven.

Het Britse ministerie van Landbouw heeft de Financial Times al laten weten, tegen het besparingsvoorstel te zijn. Een woordvoerder stelt dat de grote boeren net de efficiëntste zijn, die dus eigenlijk moeten beloond worden, in plaats van gestraft.

Bron: Belga