Ga naar de inhoud
Boerenforum

Zondag 1 februari 2015 van 13u45 tot 17u30 in het Groen-Blauwe Huis (Neerpede) : Ketelstraat 1, 1070 Anderlecht.

In Brussel groeit de vraag naar lokale en kwaliteitsvolle voeding ieder jaar gestaag. Nochtans, komt van wat in en rond onze hoofdstad wordt geteeld op de borden van de Brusselaars terecht. Nieuwe boeren staan dikwijls te popelen om dit gat op te vullen, maar hebben geen toegang tot grond.
Het Boerenforum nodigt iedereen uit die in het Brusselse met een landbouwactiviteit wil starten, evenals alle landbouwers die reeds actief zijn en een band met Brussel willen ontwikkelen of versterken. Ook alle verenigingen en instellingen die geïnteresseerd zijn in deze ontwikkelingen zijn welkom.

Wij (organisaties en instellingen ijverend voor een duurzame landbouw) denken dat een ander landbouwmodel mogelijk is! Wij weten dat jaarlijks tientallen personen zich vormen in de biologische landbouw in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Zij worden geremd door vele obstakels: een zeer beperkte toegang tot grond, omvangrijke investeringen, gebrek aan zekerheid om er een aanvaardbare opbrengst uit te halen, gebrek aan aangepaste begeleiding,…

Dit forum wil een gelegenheid zijn om de huidige mogelijkheden in de grondgebonden landbouwsector in of rond Brussel af te tasten en strategieën voor de toekomst uit te denken!

Dit forum nodigt iedereen uit die met een landbouwactiviteit wil starten, evenals alle landbouwers die reeds actief zijn en een band met Brussel willen ontwikkelen of versterken. Ook alle verenigingen en instellingen die geïnteresseerd zijn in deze ontwikkelingen zijn welkom.

Dit evenement zal tweetalig Frans-Nederlands zijn: elkeen spreekt in zijn/haar taal van voorkeur en een simultane vertaling naar de andere taal is voorzien.

Gelieve u in te schrijven via deze link: Inschrijving

Als u niet aanwezig kunt zijn maar u toch wenst te starten met een landbouwactiviteit en/of als u wenst op de hoogte gehouden te worden van volgende activiteiten, gelieve de volgende vragenlijst te willen invullen: Vragenlijst

Praktisch:

  • tijdstip: Zondag 1 februari 2015 van 13u45 tot 17u30
  • adres: Groen-Blauwe Huis (Neerpede) : Ketelstraat 1, 1070 Anderlecht
  • kleine tip om het groenblauwe huis te bereiken komende vanuit Brussel: op wandel/fietsafstand van metrohalte Eddy Merckx of tram 81 halte Marius Renard.
  • meer info: antoine@haricots.org

Programma:
13u45 : Welkom
14u00 : Inleiding
14u30 : Toestand en perspectieven voor de landbouw in en rond Brussel
14u50 : Eerste sessie workshops :

  • Workshop 1 : Ervaringen delen rond opstart landbouwbedrijf (Landwijzer)
  • Workshop 2 : Toegang tot grond (Terre en Vue)
  • Workshop 3 : Testwerkplaats in Neerpede: wie wil starten in 2016? (Début des Haricots)

15u45 : Pauze Bezoek aan de semi-landelijke omgeving van Neerpede
16u30 : Tweede sessie in werkgroepen
17u30 : Afsluiting + bar met pannekoeken (lokale producten!)

Een initiatief van Le Début des Haricots vzw in samenwerking met Landwijzer vzw, Terre-en-vue, Wervel vzw, het Groen-Blauw Huis, de ULB, de Boerengroep