Ga naar de inhoud

De landbouw is niet alleen een zaak van de Wereldhandelsorganisatie of de Europese Unie. Plaatselijke besturen kunnen een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van een lokaal verweven landbouw. Met die boodschap trok een delegatie van Wervel maandag in Brussel met de vouwfiets langs de partijbureaus van alle democratische partijen en het kabinet van landbouwminister Leterme. De aanwezigen kregen een exemplaar van de nieuwe brochure ‘Denk globaal, eet lokaal’.

Wervel is blij dat uit de jongste Dimarso-enquête in opdracht van Boerenbond blijkt dat meer dan 8 Vlamingen op 10 willen dat in onze regio blijvend voedsel geproduceerd wordt. "Onze campagne sluit daar naadloos op aan", aldus Wervel-boegbeeld Luc Vankrunkelsven. "Onze wereld lust geen kilometerkost. Het milieu niet, de boer niet en de consument niet. Voedsel dat via korte keten wordt verhandeld is verser en gezonder, vervuilt minder en levert de landbouwer een eerlijke prijs op".

Wervel hekelt de energieverspilling die gepaard gaat met een doorsnee maaltijd. Exotische producten zijn voor consumenten de normaalste zaak van de wereld, maar voor ons zijn ze dat niet, aldus Vankrunkelsven. Jaarlijks wordt immers meer dan 30 kilogram voedingsproducten door het gemiddelde Brusselse gezin in de vuilnisbak gekiperd. "Een appel met een klein vlekje uit Nieuw-Zeeland – die nota bene meer dan 15.000 km gereisd heeft – wordt vanwege dat vlekje achteloos weggegooid. Die appel heeft meer gereisd dan sommige mensen in hun hele leven doen en toch hebben we er geen respect voor".

Wervel raadt consumenten aan om via de korte keten te winkelen, seizoensgroenten te kiezen, te letten op het land van herkomst en vlees te kopen bij landbouwers die hun dieren niet voederen met soja. Ook naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 en 2000 voerde Wervel actie.

Meer informatie: Denk globaal, eet lokaal

Eerdere berichtgeving over Wervel:
7/9/06: Wervel promoot ‘agroforestry’ in Vlaanderen

via VILT, 25 september 2006