Ga naar de inhoud
UZ
  • Donderdag 15 november : startevenement Brussel

Voor het startevenement in Brussel van de week van de smaak 2007, werkte Wervel samen met Velt en Bioforum. In het teken van de ecosmos, mochten de genodigden proeven van toastjes met verschillende soorten zelfgemaakt biobeleg.

Wervel grijpt dergelijke evenementen aan om alternatieven van soja te belichten, en gaat met lupine en hennepolie aan de slag als basis voor het beleg.

Lees hier het verhaal van het lupinevrouwtje.

 

  • Vrijdag 16 november : Open Venster in Brussel

SoCiuS organiseerde in De Factorij te Schaarbeek de tweede editie van Open Venster, de trefdag van het sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Wervel was aanwezig met een informatiestand, en liet je graag proeven van broodbeleg op basis van lupines en hennepmayonnaise…

 

  • 19 – 23 november: in het UZ-ziekenhuis van Leuven.

Van de oorspronkelijke samenwerking tussen Wervel en UZ-Leuven bleef jammer genoeg niet veel over. UZ-Leuven werkte een eigen programma uit voor ‘de week van de smaak’, maar daar pikten wij alsnog graag op in. We kregen de ruimte voor een wervelstand bij 2 bezoekersrestaurants (Gasthuisberg en Pellenberg). 

Met een aantal vrijwilligers van de basisgroep Vlaams-Brabant informeerden we graag geïnteresseerde bezoekers over de ‘denk globaal, eet lokaal’-campagne, de sojaproblematiek  en de mogelijke alternatieven.

 

 

 

 

  • 20, 21 en 22 november: ALMA 1, 2, 3 en gasthuisberg in Leuven.

Wervel animeerde in ALMA 1, 2, 3 en gasthuisberg in Leuven.

In de ALMA’s werden de bezoekers uitgedaagd om ook eens naar het verhaal achter hun eetgewoontes te kijken. Wervel moedigde Alma aan om het menu van de week lichtjes bij te schaven. Een mooie eerste stap die we met onze aanwezigheid op de Alma’s wat meer bodem willen geven.We hopen op veel reacties van studenten.

Hopelijk krijgen we op die manier ook na de week van de smaak meer lokale producten en sojavrij vlees in de Alma menu’s…

Daarnaast gaven we ook extra aandacht aan de groentetas voor studenten.

In samenwerking met Voedselteams en studentenvoorzieningen K.U.Leuven verloten we 12 groentetassen onder de Alma-bezoekers.

De winnaars haalden hun groentetas af in Alma 2.

ALMA

  • Donderdag 22 november : Wervel brengt Velo en Lut De Clercq samen in Leuven!

Velo is een sociaal en ecologisch fietsproject waar Leuvense studenten, personeel K.U.Leuven en externe organisaties terecht kunnen voor het huren van een fiets. Daarnaast heeft Velo een fietsherstelplaats, waar studenten hun fiets kunnen (laten) herstellen.

Er wordt zo een zinvolle werkervaring en (tijdelijke) opleiding geboden aan jongeren en kansengroepen uit het deeltijds onderwijs, Industrieel Leerlingenwezen (ILW), leefloners en alternatief gestraften. met het oog op doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt.

In 2007 was Lut De Clercq, chef-kok Backstage Cooking Ancienne Belgique – Brussel, de meter van de tweede editie van de Week van de Smaak en voorzitter van het kwaliteitscomité.
 
Het programma:

De werknemers van Velo kookten op 22 november zelf hun eerste middagsoep. Dit op basis van een recept van Lut De Clercq met seizoensgebonden ingrediënten van een lokale boer.

Lut kwam zelf langs om te proeven. Als aanmoedigingsgeschenk kreeg Velo soepkommen van Wervel, met het logo ‘denk globaal, eet lokaal’. Onze hoop bleek niet ijdel, dit was een eerste stap voor het opstarten van een Velo-keuken. Niet dagelijks  maar toch wekelijkst staat sindsdien soep op het menu met seizoensgroenten uit de streek…

LutDeclercq

recept Lut Declercq

op basis van 2 Kg witloof  (Brussels streekproduct) grof gesneden
1 bosje salie / dikke ajuin / 2 teentjes look

stoven in boter, p & z 

water toevoegen en laten garen


laatste 2 minuten 4 eetlepels pernod toevoegen

(laten doorkoken = alcohol weg)  en pureren

opdienen met brood en boter

bereidingstijd : 30 minuten

 

  • Zaterdag 24 november : in Oostende vanaf 13u30 en in Antwerpen van 8u30 tot 13uWeek van de Smaak 2007

 

Jeugdherberg de Ploate in Oostende vanaf 13u30

Ook hier werd resultaat geboekt en een eerste zaadje voor een toekomstige samenwerking geplant. Ondertussen genoten we van een heel leuke vrijwilligersontmoetingsdag in de Ploate en werken we in 2008 opnieuw samen met de kustjeugdherbergen. (zie programma 2008)

De Dobbelhoeve in Schilde van 8u30 tot 13u. Op zaterdag 24 november 2007 was Wervel van 8u30 tot 13u aanwezig op de Dobbelhoeve in Schilde. De bezoekers werden er met plezier geïnformeerd worden aan de wervelstand door de basisgroep van provincie Antwerpen.

Kortrijk is de stad van de smaak: de basisgroep OW-Vlaanderen van Wervel ontvangt je op de slotdag (zaterdag) graag aan hun stand tijdens het slotevenement van de week van de smaak in Kortrijk