Ga naar de inhoud

Over testamenten en legaten

Afscheid en toekomst liggen dichter bijeen dan we vermoeden. Je kan bij je afscheid een toekomst geven aan deze wereld. Geef meer toekomst aan Wervel om de plannen te realiseren door een gift in je laatste wil. Een wereld waar landbouw met meerwaarden belangrijker is dan macht. Daarvan dromen we allemaal. Ook na de tijd die we op aarde hebben, is er een kans om die droom waar te maken. Met een gift aan Wervel in je laatste wil zorg je dat wij de landbouw met toekomst blijven verdedigen voor de toekomstige generaties. Steeds meer mensen beslissen om Wervel te steunen. Had je graag meer info over een gift in je laatste wil? Voor een vrijblijvend gesprek kan je steeds contact opnemen met Wervel.

Enkele veel gestelde vragen over legaten:

Wie bewaart mijn testament?
De notaris. Voor een eigenhandig geschreven testament is dit niet verplicht. We raden het wel aan. De kans op verlies en vervalsing is kleiner. De notaris meldt het bestaan van het testament aan het Centraal Register van de Testamenten. Het Register en de notaris mogen aan niemand de inhoud van het testament bekendmaken. Na het overlijden kan iedereen die een akte van overlijden heeft, te weten komen of er een testament bestaat en welke notaris het bewaart. Elke notaris moet bij vereffening van een erfenis eerst in het Register nagaan of er een testament bestaat.

Kan ik mijn testament herroepen?
Voor je overlijden kan je altijd je testament ongedaan maken of wijzigen.

Zijn er verlaagde erfenisrechten voor het goede doel?
Ja. Wervel heeft recht op lagere successierechten. (Groot)ouders, kinderen en echtgenoten betalen successierechten van 3 tot 27 % van de erfenis. Andere familieleden (zus, neef, enzovoort) of iemand die geen familie is, betaalt 30 tot 65 % aan de staat. Wervel betaalt maar 8,8 % voor het Vlaams gewest (12,5% voor het Brussels gewest). Daardoor komt een groter deel van je erfenis terecht waar jij het wenst.

Kan ik een huis of een kunstwerk nalaten?
Geen probleem. Wervel mag onroerende goederen (huis, appartement, grond, …) en roerende goederen (schilderij, auto, …) aannemen. Ze worden verkocht aan de beste prijs.