Ga naar de inhoud
Bekijk cover Wervelkrant 2013/1

Wervelkrant 2013/1 is nu in PDF beschikbaar. Lees het edito hieronder.

paardenlasagne

Het was weer hectisch in de media: in de lasagne gedraaide paarden zorgden voor grote commotie, de Britten mogen ze niet. Vegetariërs vonden het eigenlijk hypocriet: koeien wel slachten en paarden niet? Een wirwar aan bedrijven was betrokken. Uit Roemenië via Frankrijk naar Zweden in de lasagnes, en dan naar Engeland. Europa reageert voorspelbaar: strengere regels nodig.

Stephane Hessel © Superbass / CC-BY-SA-3.0 (via Wikimedia Commons)minder vlees

Ineens dook een zoveelste rapport op van de Verenigde Naties (UNEP) dat westerse landen de helft minder vlees wil laten eten: “intensieve dierlijke productie zorgde voor een grote verschuiving van graan voor menselijke naar dierlijke consumptie. Teveel kunstmeststoffen en pesticiden worden daarbij gebruikt die water en lucht vervuilen en onze gezondheid schaden.”

geen alternatief

Europa wil neonicotinoïden verbieden die zouden bijdragen aan de “verdwijnziekte”. Bijen keren niet terug naar de korf, want ze raken hun oriëntatie kwijt. De pesticidenindustrie reageert: “Niets aan de hand, de verdwijnziekte komt door de varoamijt en niet door ons pesticide.” Europa wil iets doen, maar de landbouwsector staat op zijn achterste poten. En terecht. Want er worden aan landbouwers nauwelijks alternatieven aangeboden. Noch Europa, noch Vlaanderen, noch universiteiten, noch de agro-industrie neemt het serieus op voor de boer.

agro-ecologie

En toch is er een alternatief, namelijk agro-ecologisch produceren: lokaal, milieu- en diervriendelijk. Als je je vlees dan koopt van een paardenboerderij, zal je waarschijnlijk wel weten welk dier je eet. En natuurlijk moeten we onze vleesconsumptie matigen, waardoor we ook iets meer kunnen betalen voor een stukje beter vlees, waar landbouwers een fair inkomen voor krijgen. Daardoor krijgen ze zicht op een toekomst zonder de dwang tot schaalvergroting. Een kleinere schaal stelt landbouwers in staat zich toe te leggen op agro-ecologische technieken.

actie

Daarom was de actie van de aardappelactivisten zo belangrijk. Als een van de vele pogingen om overheden een consistent beleid te doen voeren voor een gezonde landbouwsector. We durven hopen dat Europese beleidsmakers deze dagen vooral vooruit kijken en agro-ecologie niet wegcijferen uit de hervorming van het landbouwbeleid. Beleidsmakers, indignez-vous!

De Wervelredactie


doorgepriktstaatnetjes