Ga naar de inhoud
Brazilië onderzoekt volop hoe haar boeren kunnen profiteren van de opwarming van de aarde en hoe ze misoogsten kunnen vermijden. Embrapa, het Braziliaanse overheidsbedrijf voor landbouwkundig onderzoek, heeft een aantal simulaties uitgevoerd om te weten te komen welke invloed de opwarming van de aarde heeft op teelten zoals soja, maïs, koffie, rijst en bonen. Zeker is dat de teeltgebieden van de belangrijkste gewassen ingrijpend zullen verschuiven, meldt het nieuwsagentschap IPS.

Experts gingen ervan uit dat de temperatuur met 1,3 tot 5,8 graden Celsius zou stijgen en dat er 5 tot 15 procent meer neerslag zou vallen. Daardoor werd duidelijk dat de belangrijkste gewassen in Brazilië binnenkort in andere streken zullen worden geoogst dan nu het geval is. Zo zal het de komende decennia steeds moeilijker worden om graangewassen te cultiveren in het zuiden van het land, terwijl meerjarige gewassen zoals koffie er wel zullen gedijen. Gewassen die de verwachte extreme hitte van de zomer niet goed verdragen, zullen opschuiven naar het midwesten van Brazilië.

Het weer van de voorbije jaren heeft de boeren al getoond dat ze hun strategie zullen moeten veranderen. Het begint bijvoorbeeld steeds vaker te regenen in het zuiden van Brazilië, wat nefast is voor de graanoogst, maar uiterst positief voor de tuinbouw. Het is dus voor de sector oppassen om in de toekomst niet op het verkeerde paard te wedden. Bovendien lopen nu ook de gemiddelde temperaturen op. Die verandering is al decennia bezig en heeft waarschijnlijk ook te maken met ontbossing en veranderingen in het gebruik van de beschikbare landbouwgrond.

Embrapa ontwikkelt al plantensoorten die meer regen en hogere temperaturen kunnen verdragen. Daarnaast schiet ook het ministerie van Landbouw in actie. Dat wil bij de toekomstige afbakening van teeltzones ook rekening houden met het veranderende klimaat. In het zoneplan voor het oogstjaar 2007-2008, dat eind juni wordt bekendgemaakt, komen er voor bepaalde gebieden in het zuiden van het land teeltbeperkingen, zegt de verantwoordelijke ambtenaar Francisco Mitidieri.

Intussen kan de landbouw ook helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Boeren kunnen een deel van hun akkers omzetten in boomplantages en overschakelen op geavanceerde zaaitechnieken waarbij de bodem niet meer omgeploegd wordt. Dat laatste bespaart per jaar en per hectare 500 kilogram CO2. Mogelijk krijgen de Braziliaanse boeren in de toekomst een vergoeding voor die inspanningen, zoals nu al het geval is bij hun collega's in Canada en Texas.(KS)

Eerdere berichtgeving over de klimaatverandering:
31/5/07: Pelosi gelooft in akkoord klimaatdossier op G8-top

Via Vilt, 070602