Ga naar de inhoud

 

 

Wervel start een nieuwe podcast: Pier Review – kronkelt van boer tot boer. We willen boeren laten leren van elkaar. Een gezonde voeding begint in de grond. Veel verschillende beestjes in de bodem vormen het immuunsysteem van de planten. Gezonde planten, (gezonde dieren,) gezonde mensen. Anders gezegd: bodembiodiversiteit is de sleutel voor een agro-ecologische landbouw. Met de natuur meeboeren is gewoon boerenverstand: dat loont!

De eerste aflevering is in het Frans, maar laat je niet afschrikken. We gaan door in het Nederlands… Abonneer je, en laat (letterlijk) je stem horen!

 

Wervel ging 15 oktober 2017 op uitstap naar de Ferme du Moulin in Grosage nabij Ath. Daar kweken Dany (†2020) en Nathalie Dubois op biologische wijze melkvee en vleesvee. Alles wordt op de hoeve zelf verwerkt. Tien jaar geleden ontdekte Dany rotatiebegrazing, een systeem waarbij de koeien intensief worden omgeweid. Uiteindelijk is dit niets anders dan het kopiëren van het natuurlijk migratiegedrag van kuddedieren. Dit heeft zeer positieve gevolgen voor de bodem, de agrobiodiversiteit, de gras-,  melk- en vleesproductie, de gezondheid van de koeien, en dus ook voor  het inkomen. Op het moment van het bezoek had Dany het omweiden onder de knie en was hij klaar voor de volgende stap: agroforestry.

Beluister zijn Franstalige getuigenis die werd opgenomen tijdens de Wervel-excursie. Dank aan Jan Brokken voor de montage.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]