Ga naar de inhoud
Peter Beernaert plant agroforestry boom aan in Aartselaar

Wervel wordt gedragen door vrijwilligers. Zoals Peter Beernaert, al jaren actief
in de regionale groep Antwerpen.


Hoe kwam je in contact met Wervel?
Via de wervelreis naar Bretagne. Een reis met vele aspecten, een aantal dingen blijven me bij; oude tarwe rassen, agroforestry, het gebruik van houtsnippers in de landbouw en de bretoense pannekoek.

Wat motiveert je precies om je voor Wervel in te zetten?
De opwarming van de aarde is misschien de grootste bedreiging voor de mens. Wervel tracht een duurzaam landbouwmodel te onwikkelen dat minder belastend is voor milieu, minder CO2 uitstoot. Duurzaam ondernemen is voor mij dan ook belangrijk. Als tuinaannemer zijn 90% van mijn klanten te bereiken binnen een straal van 10 km. Dat scheelt een hele hoop kilometers en uitstoot. Het verwarmen van mijn huis gebeurt met een tegelkachel, hout afkomstig van snoeiwerkzaamheden verminderen mijn gasverbruik met 75 % van 4000 naar 1000m3/j.

Hoe belangrijk is Wervel voor jou als consument?
Ik eet bijvoorbeeld minder vlees. Als consument heb je veel macht, jij bepaalt uiteindelijk wat er geproduceerd wordt. Consuminderen is belangrijk, maar als iedereen al duurzaam zou consumeren zijn we al een heel eind.


Hoe blik je terug en vooruit op je engagement bij Wervel?
Als Wervel trouw blijft aan zijn basisprincipes blijf ik trouw aan Wervel. Of Wervel er binnen 10 jaar nog zal zijn weet ik niet. Het probleem van de industriele veeteelt lost zich misschien voor een deel zelf op, granen worden zo duur dat het veevoeder niet meer te betalen zal zijn. Boeren die kunnen rekenen zullen naar alternatieven grijpen. Trop is te veel en te veel is trop, het zou veel problemen oplossen.