Ga naar de inhoud
Maria

Maria Velasco, Mexicaanse van geboorte, maar al 23 jaar verblijvend in België, werkt sedert maart 2011, tweemaal per maand een halve dag op de boekhouding. Ze is zelf lerares Spaans, koorlid, toneelspeler voor anderstaligen en lid van de Boekbabbels, een leesclub aan de hoofdstedelijke bibliotheek, geeft workshops Mexicaans eten bij KWB.

Hoe kwam je in contact met Wervel?

In de Gazet van de vrijwilliger, een uitgave van het Steunpunt voor Vrijwilligerswerk te Brussel, ontdekte ik een vacature van Wervel. Er werd gezocht naar “vrolijke verzenders”! De drempel om in te gaan op deze vacature was voor mij niet te hoog omdat de kennis van de Nederlandse taal niet prioritair was. Anderzijds was dit een interessant aanbod om in contact te komen met de taal en vooral Nederlandstaligen, want ik studeer Nederlands aan het Centrum voor Volwassenenonderwijs van de VUB. In de loop van de maand maart kwam ik op intake-gesprek en bleek dat de ‘vrolijke’ verzendersploeg ondertussen ontbonden was…. Maar werk genoeg bij Wervel: een ondersteunende taak op de boekhouding was voor mij vacant. Ondertussen help ik al bijna een jaar bij het nazicht van de onkosten van zowel personeel als vrijwilligers.


Wat motiveert je om je precies voor Wervel in te zetten?

Enkele jaren geleden heb ik een opleiding Biobizz in het Nederlands gevolgd. Wij kwamen in contact met verschillende bedrijven die rond ecologie werkten, zoals Bioplanet. Wij hebben diverse producenten bezocht, waaronder biologische landbouwbedrijven en vermarkting van biologische producten. Ik heb ook mijn stage gedaan op een bioboerderij en kwam zo in contact met het echte boerenleven. We moesten zowel de stallen proper maken als de dieren voederen, aardappelen klaarmaken voor verkoop en yoghurt in potten vullen. Het snoeien van de haag- en houtkanten was wel zwaar werk, maar toch een leuke ervaring. We hebben ook met vergeten groenten kennisgemaakt. Ik leerde veel bij over lekker en gezond eten. Zo hoorde ik spontaan over de campagne Denk Globaal, Eet Lokaal van Wervel. Het idee om iets voor deze organisatie te doen was geboren.


Hoe belangrijk is Wervel voor jou als consument?

Eet lokaal en denk globaal moeten prioritair zijn omdat de producten op ons bord talloze (voedsel-)kilometers kosten. Dat is vervuiling van het milieu en het is niet nodig om het eten van ver te laten komen: we kunnen voor lokale productie kiezen. Zo kunnen we meer consumeren van korte keten en tezelfdertijd consuminderen in kilometers! Maar waarom is het eten van hier dan nog altijd duurder? Ik denk dat de lokale bevolking in arme landen te weinig geld heeft om zelf geproduceerd eten te kopen, dat hun goedkopere voeding daarom geëxporteerd wordt naar hier. Dat veroorzaakt concurrentie hier, maar tezelfdertijd loopt het hongerprobleem op. Dit is een dilemma. Daarom is de lokale fairtradecampagne die Wervel nu voert, heel belangrijk.


Hoe blik je terug op je engagement bij Wervel – en vooruit ?

Voor mij is het interessant om de ontwikkeling en de evolutie van Wervel mee te kunnen opvolgen. Wat ik ontdek, gebruik ik in mijn kooklessen of taallessen. Het is heel goed materiaal en interessant om door te geven aan de studenten bij de conversatietafels in het Spaans. De collega’s en vrijwilligers vormen een goed team. Er is een harmonische sfeer en dan voel ik me goed! Daarom wil ik zeker nog blijven.