Ga naar de inhoud
Annick in actie voor de boerenstrijddag

Annick Declercq fotografeert graag. Waarom? Omdat ze er dan zelf niet hoeft op te staan. Toen we haar vertelden dat we haar in de kijker wilden zetten als vrijwilliger van het seizoen, voelde ze zich er een beetje ongemakkelijk bij. “We moeten alle aandacht toch bij de boeren houden?” beargumenteerde Annick aan de telefoon.

Boeren in de kijker zetten doet Annick met verve in het Hageland. Ze organiseert boerenmarkten in het Zoutleeuwse provinciaal domein Het Vinne, en sinds kort ook in Landen. Ze enthousiasmeert boeren om mee te doen en zoekt naar nieuwe klanten. 

Ideeënfontein

Afgelopen zomer organiseerde ze, samen met Wervel, heel wat activiteiten in het kader van de zomer van de smaak. Een fietstocht in het Hageland, enkele hoevemarkten en zelfs een radio-uitzending over de korte keten. Annick is een ideeënfontein, en als corona wat zand in motor gegooid, dan schakelt ze in een andere versnellingen blijft ze  doorgaan .

 “Wervel ondersteunt me hierin”, vertelt Annick.  “Als vzw opent Wervel deuren voor me en ook door verbonden te zijn met strijdgenoten voel ik me versterkt.” Ik ben als stadsmens in het Hageland beland en ik sta hier toch soms wel wat alleen. Hier vergeten natuurliefhebbers wel eens de boeren, en boeren hebben het niet altijd hoog op met natuurliefhebbers. Dankzij Wervel weet ik dat het niet of-of is, maar een en-en-verhaal. 

Twee werelden

Ze hoopt dat haar Hagelandse verhaal mensen uit andere streken kan inspireren.  Terug waardering geven aan voedsel door zelf de handen uit de mouwen te steken. Annick studeerde af als landbouwingenieur, “maar leerde de landbouw pas echt kennen door Wervel.” Na professionele passages bij Bond Beter Leefmilieu en de voorganger van 11.11.11. (NCOS), belandde ze in de jaren ‘90 als werknemer bij Wervel. Tegelijk werkte ze in een hoevewinkel. “Zo had ik het beste van twee werelden: het analytische en het actieve.” Het grote verhaal en de kleine praktijk. Ze heeft zich vaak afgevraagd: “hoe kan ik mensen tot verandering brengen?”. ‘Ik ben ervan overtuigd dat je jong moet beginnen, daarom organiseerde ik al ontmoetingsmomenten tussen boeren en leerlingen” en voor volwassen is het belangrijk om te verbinden. Mensen die het al goed bezig zijn kunnen van elkaar leren en kunnen anderen inspireren.

Ook tijdens de week van de smaak organiseert Annick opnieuw activiteiten, samen met Wervel en Natuurpunt. “Ik hou ervan om natuur en landbouw met elkaar te verbinden. De strijdbijlen horen bij het verleden: we moeten de open ruimte vrijwaren, zowel voor landbouw als natuur.”  

Elk seizoen kiezen we een vrijwilliger uit om in de bloemetjes te zetten.
Geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan? contacteer arthur@wervel.be