Ga naar de inhoud

Agroforestry is een verzamelnaam voor landbouwsystemen die bomen bewust opnieuw een plaats geven in de landbouw, gecombineerd met gewassen en/of vee. Agroforestry maakt deel uit van een agro-ecologische strategie en biedt heel wat ecologische en economische voordelen. Wil je meer weten over agroforestry? Dan is deze documentaire die Wervel vertaalde  een aanrader.

Agroforestry, dat is het tegengestelde doen van wat al een eeuw wordt aanbevolen aan boeren, namelijk het scheiden van bomen in het bos en van gewassen op het land. Het vereist een goed ontwerp dat positieve interacties maximaliseert en negatieve minimaliseert. Doel is multifunctionele landbouw, ecologische intensivering, effici├źntere benutting van zonlicht, bodem en water en meer veerkracht

Deze Franstalige documentaire over boslandbouw dateert uit 2009 maar blijft relevant. Aan de hand van het portret van vier agroforestry pioniers presenteert de film een overzicht van agroforestry, van traditionele praktijken tot vernieuwende ervaringen, waaronder vraagstukken over productie, winstgevendheid en het milieu.

We haalden de documentaire vanonder het stof en zorgden voor Nederlandstalige ondertitels.

Bekijk de documentaire