Ga naar de inhoud

De Europese Unie heeft het afgelopen jaar 55 miljard euro uitgegeven aan landbouwsubsidies. Multinationals en de Britse royals zijn traditiegetrouw de opvallendste ontvangers van Europese landbouwsubsidies, zo blijkt uit cijfers van de Europese commissie.  Deze week moesten de Europese lidstaten de lijsten bekendmaken van de Europese subsidie-ontvangers. Enkel Duitsland weigerde dat "op grond van bescherming van de privacy".

 

De publicatie van de begunstigden in de lidstaten levert een onthullend beeld op. Niet de boeren, wel grote voedingsbedrijven gaan met de grootste sommen uit het Europese landbouwbudget lopen. In Frankrijk bevat de top 25 geen enkele boer. Ook in België worden de grootste bedragen weggekaapt door bedrijven als Campina en Barry Callebaut.
De Tiense Suikerraffinaderij bemachtigde vorig jaar 28 miljoen euro subsidies, iets meer dan de Cosucra Group Warcoing (27,5 miljoen). Een andere suikergroep, Czarnikow, kreeg 5,6 miljoen euro en chocoladefabrikant Barry Callebaut ontving bijna 1,6 miljoen euro – een pak meer dan de 70 euro voor een boer uit Diepenbeek of de 40 euro voor een Kempense landbouwer die ook op de Belgische lijst prijken. Opmerkelijk is dat ook de voedselbanken mogen meegenieten. Zo kreeg de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout vorig jaar 778.656 euro en de Voedselbank Limburg 350.190 euro.

Traditioneel maken de grote concerns als Nestlé, Tate & Lyle en Cargill die actief zijn in de landbouwsector het vlijtigst gebruik van de subsidiemaatregelen. Een van de subsidietoppers blijkt de Ierse diepvriesgigant Greencore Group, die vorig jaar 83 miljoen euro wist binnen te rijven.

De Franse Doux-groep (gevogelte) haalde net geen 63 miljoen euro binnen en voert daarmee het Franse lijstje aan. Onder de grootste 24 ontvangers in Frankrijk, elk met een bedrag van meer dan 5 miljoen, zit geen enkele boer. Meestal gaat het om exportsubsidies, investeringssteun en andere bijdragen aan coöperaties of verwerkende bedrijven zoals de suikerfabrieken Tereos en Saint Louis Sucre. De 487.177 boeren zelf mochten onder elkaar 9,5 miljard euro verdelen.

Ook de Britse landadel liet zich niet onbetuigd, met de Britse koningin voorop. Queen Elizabeth, die een fortuin heeft van ruim 300 miljoen euro, kreeg vorig jaar 530.000 euro uit de Europese subsidiepot. Haar oudste zoon en ook al grootgrondbezitter, prins Charles, incasseerde 180.000 euro. Een andere Britse aristocraat, de hertog van Westminster, overtrof zelfs de Queen met 540.000 euro aan subsidies.

De Europese commissie heeft, na jarenlange actie van drukkingsgroepen, een prioriteit gemaakt van transparantie over het gebruik van Europees geld. Enkel Duitsland heeft de deadline voor publicatie van de gegevens van begunstigden niet gehaald. De Duitse minister van Landbouw Ilse Aigner, die voor verkiezingen staat, weigerde dat. Een aantal steuntrekkers diende een klacht in bij Duitse lokale en regionale administratieve gerechtshoven op grond van de bescherming van persoonlijke gegevens en vraagt opschorting van publicatie. De EU-Commissie eiste vrijdag nog dat Duitsland alle namen publiceert die niet betrokken zijn bij een rechtsgeding. Zo niet dreigt ze met een inbreukprocedure.

Bron: Vilt
Meer informatie: Belpa.be