Ga naar de inhoud

Als we spreken over het verlies van biodiversiteit, kijken de meeste mensen naar de wilde natuur: insecten, vogels en planten. Maar het verlies aan diversiteit vindt ook plaats op het veld.  Steeds minder rassen worden er geteeld want Bio-tech bedrijven zetten in op brave smaken en hoge opbrengst. Met vitale rassen nemen boeren de zadenselectie terug in eigen handen.

Vitale Rassen is een jonge vzw die zich inzet voor het behoud en de verbreding van de genetische diversiteit van landbouwgewassen. Vanaf januari kan je in hun gloednieuwe webshop terecht voor een hele waaier aan vitale, smaakvolle groenterassen . Deze zaden worden door een netwerk van buy clen australia boeren-vermeerderaars geselecteerd, vermeerderd en in stand gehouden. Vitale Rassen wil op deze manier traditionele zaadteelt opnieuw verbinden met de landbouw en bijdragen aan een veerkrachtig en weerbaar landbouwmodel met site gewassen die aangepast zijn aan de uitdagingen van vandaag en morgen. Parallel aan deze opstart lanceert de vzw een crowdfundingsactie voor de aankoop van twee zaadschoningsmachines. Steun hen

Waarom Vitale Rassen? 

Eeuwenlang was zaadteelt onlosmakelijk verbonden met de landbouw. Boeren selecteerden de gewassen die we nodig hadden, die voedzaam waren en smakelijk. Hierdoor ontstond een ongelooflijk grote diversiteit aan voedsel op ons bord. Een groot deel van die diversiteit zijn we nu helaas tegen grote snelheid aan het verliezen.

 Gedreven door een economische logica werden gewassen steeds uniformer, productiever en beter houdbaar, maar verloren ze een deel van hun voedingswaarde, smaak en veerkracht. Zo maakte de voedselindustrie het wiltoof, pompelmoes en spruitjes minder, hoewel die bitterstoffen net gezond zijn . Daarnaast verdween ook de kennis en praktijk van het zaden telen onder boeren. afname diversiteit rassen 

Gelukkig hoeven we ons daar niet zomaar bij neer te leggen. Verschillende tuinders hebben zaadteelt nooit losgelaten en steeds meer jonge biologische boeren willen er mee aan de slag. Vitale Rassen wil hen ondersteunen en de zaden beschikbaar maken voor collega boeren en particulieren. 

Hoe pakken we dit aan?

Vitale Rassen is een jonge vzw, gegroeid uit een netwerk van boeren die eigen selecties van groenten in stand houden en jaar na jaar verbeteren. Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van robuuste, smaakvolle en goed producerende groenterassen die zich kunnen aanpassen aan de omgeving en het klimaat. 


Vitale Rassen wil deze vari√ęteiten via onze webshop verkopen en ook andere boeren aanmoedigen om zaadteelt opnieuw een plek te geven op hun bedrijf. 

Het sluit daarmee aan bij een eeuwenoude traditie en een nieuwe, groeiende beweging van boeren en consumenten die de zorg voor ons zaadgoed centraal stelt en de agrobiodiversiteit opnieuw wil laten groeien.

Het zaad bevat de kiem van de oplossing. 

Vanaf 1 januari 2021 kunnen we de eerste zaden aanbieden via onze webshop. Er komt heel wat kijken bij onze opstart. Zo hebben we enkele machines nodig om de zaden van de akker te halen en te schonen. Daarom zijn we op zoek naar middelen om een mobiele dorser en een luchtschoner te financieren. Daarom organiseren we een crowdfunding: 

www.growfunding.be/vitalerassen. Geef jij hen een duwtje in de rug?