Ga naar de inhoud

Als de bevolking gezonder leeft, kan een land miljarden euro’s aan zorgkosten besparen. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor Nederland berekend. 200 gram groenten, 200 gram fruit per dag en regelmatig vis zou ruim vier miljard euro schelen in twintig jaar tijd.

Het RIVM ging ook het effect na van SchoolGruiten en Werkfruit, initiatieven die respectievelijk de Nederlandse schoolkinderen en werknemers gezonder moeten doen eten. Het instituut becijferde dat een kind dat op school dagelijks groenten of fruit eet, gemiddeld 0,37 jaar langer leeft. En als één op de tien werknemers elke dag fruit zou eten op het werk, dan zou de levensverwachting van een 20-jarige met 0,08 jaar stijgen.

Voor ons land zijn er zulke cijfers niet, stelt het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie. "Maar ze zijn wel aannemelijk", zegt voedingsdeskundige Caroline Bollars. "Dertig procent van de kankers wordt door een gebrek aan groenten en fruit veroorzaakt. We spreken dan nog niet van welvaartsziekten als overgewicht, obesitas, diabetes type II, hart- en vaatziekten, die enorme gevolgen hebben voor onze zorgkosten".

(overgenomen uit VILT 31/06/2006)