Een blik achter de schermen bij Boeren aan het woord
9 februari is het opnieuw zover: Boeren aan het woord strijkt neer in de glooiende Vlaamse Ardennen. Voor het derde jaar op rij organiseren we de debatten, omdat we geloven dat we beter luisteren naar de stem van boeren om een mening te vormen over de landbouw. Tijdens 6 edities getuigden al meer dan 20 boeren over de manier waarop zij ons voedsel telen.
“Waar is de tijd dat boeren onmondig waren?”
Het is misschien één van de grootste clichés over boeren: ze kunnen niet spreken. Maar Boeren aan het woord bewijst het tegendeel. De manier waarop boeren hun verhaal overtuigend vertellen en het respect dat ze tonen voor de keuzes die andere boeren maken, zou bijna een les kunnen zijn voor politici. Het komt natuurlijk ook door het concept van Boeren aan het woord. Wervel en Boerenforum vinden het belangrijk om een open platform te bieden aan diverse boeren waarbij niemand moet winnen.
“Net door de oogkleppen open te doen en met open vizier te luisteren merk je dat alle landbouwers inspanningen doen voor hun boerderij klaar te maken voor de toekomst” meent Arthur van Wervel. Sommige boeren kiezen volop voor de korte keten, andere werken met de veiling. Zo vond melkveehouder Peter Van de Vel met Fairebel een manier om melk in de rekken van de supermarkt te krijgen tegen een goede prijs, terwijl Tine met haar groentemanden en hoevewinkel inzet op nauw contact met haar klanten. “Ook de debatten rond duurzaamheid gaan we niet uit de weg. Wat voor ons belangrijk is, is dat we zowel gangbare als biologische boeren horen, en door dialoog de harde polarisatie overstijgen” vult Karolien aan. Elke boer heeft immers zijn eigen verhaal en probeert aan de toekomst te bouwen. En ze functioneren allemaal binnen eenzelfde groter systeem.De diversiteit is tijdens zo’n gesprek troef.
Doendenkers
De eerste editie van de panel-avonden kwam er naar aanleiding van een brochure met een serie diepte interviews. In de brochure vertelden de boer.inn.en elk apart hun verhaal over hun boerderij en maakten ze reflecties over het landbouwbeleid. Het bleek uitermate interessant om hier verder op in te gaan met collega boeren. Vaak is het lokale beleid aanwezig in het publiek, of zelfs bij de co-organisatoren. Dat komt van pas want gemeenten kunnen met hun voedselstrategie een belangrijke rol spelen in een maatschappelijk eerlijke voedselvoorziening.
Landbouwers zijn de doendenkers bij uitstek. Ze werken in moeilijke omstandigheden maar tonen de inventiviteit om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden: de klanten hebben nieuwe verwachtingen, er zijn uitermate droge en natte zomers, etc. Door te reflecteren over hun praktijken en visies over landbouw kunnen ze elkaar inspireren.
Volgende edities
9 februari: Boeren aan het woord in de Vlaamse Ardennen: meer info & inschrijvingen
25 maart: Boeren aan het woord in Sint-Truiden. Meer informatie volgt.
In het kader van het klimaatfestival Gent aan Zee organiseren we een debat op 21 april.
Heb je interesse om mee te werken aan najaarseditie in jouw regio? Neem contact op met arthur@wervel.be.