Ga naar de inhoud

Argentijnse onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat glyfosaat diverse afwijkingen kan veroorzaken bij embryo's van amfibieën. "De vervormingen die we zagen, waren consistent en systematisch. Men kan er bovendien van uitgaan dat wat met amfibieën gebeurt ook met mensen kan gebeuren", aldus onderzoeksleider Andrés Carrasco. Glyfosaat is het actieve bestanddeel in de herbicide Roundup van de Amerikaanse agroreus Monsanto.

 

In een eerste fase van de studie werden de embryo's ondergedompeld in een oplossing van de onkruidverdelger in water. Daarop ontwikkelden de embryo's vervormingen aan het hoofd. In een tweede fase werden embryocellen geïnjecteerd met glyfosaat, zonder de toevoegingen van de overige bestanddelen in Roundup. De impact was nog negatiever, wat erop wijst dat de actieve stof verantwoordelijk is voor de vervormingen, en niet de additieven.

"De vervormingen die we zagen, waren consistent en systematisch", zegt Carrasco, die onder meer directeur is van het Laboratorium voor Moleculaire Embryologie aan de universiteit van Buenos Aires. De embryo's ontwikkelden een kleinere kop, genetische veranderingen in het centrale zenuwstelsel en een grotere sterfte onder de cellen die de schedel vormen.

"Het is duidelijk dat glyfosaat niet onschadelijk is en dat het niet afbreekt, maar zich opstapelt in cellen", waarschuwt Carrasco, die samen met zijn team vijftien maanden aan de studie heeft gewerkt. De Argentijnse onderzoeker dringt aan op meer diepgaande studies over de impact van glyfosaat op het menselijk organisme. Milieuorganisaties klagen overigens al vele jaren over nadelige gezondheidseffecten rond percelen waar het product gebruikt wordt.

In februari heeft de Argentijnse regering alvast een werkgroep opgericht die in vier provincies de risico's moet onderzoeken van de pesticiden die gebruikt worden bij de teelt van transgene soja. Dat is het belangrijkste gewas in Argentinië. Jaarlijks wordt in het Zuid-Amerikaanse land ongeveer 200 miljoen liter glyfosaat gebruikt.

Volgens woordvoerster Fernanda Pérez Cometto van Monsanto hebben alle studies tot hiertoe uitgewezen dat glyfosaat veilig is voor mens, dier en milieu. Het bedrijf wil niet reageren op de nieuwe onderzoeksresultaten vooraleer ze gepubliceerd zijn. "Het is van cruciaal belang om te weten welke methodologie gebruikt werd. Daarom hebben we aan het labo een kopie van de studie opgevraagd".

"Het is vanzelfsprekend dat het een stof is die correct moet gebruikt worden, niet als een insectenverdelger of bleekmiddelen. Je kan niet verwachten dat je een glas onkruidverdelger drinkt en geen effect voelt", besluit de woordvoerster.

bron: Efe/IPS (via VILT , 18/04/2009)