Geschiedenis
Bij Wervel kijken we graag vooruit. Hoe kunnen we de overgang naar een gezond voedselsysteem bevorderen? Maar een blik achteruit kan ook geen kwaad. Sinds de oprichting van Wervel hebben we heel wat problematische toestanden in het voedselsysteem aangekaart en hoopvolle initiatieven in de kijker gezet. Hoe is Wervel ontstaan? Dat ontdek je hieronder.
Werkgroep
Eind 1989 startte Wervel als “Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw”. Geïnspireerd door Europarlementariër Herman Verbeek, kwam Wervel op voor ‘landbouw in boerenhanden’. Er was een wereldvoedseloorlog aan de gang. Het ene deel van de wereld verhongerde, het andere deel leefde in overvloed. En de producenten kregen geen loon naar werken.
Wervel zocht mee naar alternatieven om een betere (wereld)voedselvoorziening te bereiken. En die vonden we ook. Door pionierboeren te ondersteunen, door het brede publiek te stimuleren om producten van lokale boeren te consumeren. Door op te komen voor eerlijke prijzen, voor toegang tot grond en voor andere ondersteunende maatregelen in het landbouwbeleid.
We propageerden teelten zoals soja-vervangende eiwitbronnen en hennep, zetten agroforestry op de agenda en trokken de agro-ecologische beweging mee op gang. Campagnes zoals ‘Denk globaal, eet lokaal’ en ‘Lunch met LEF’ over lokale en eerlijke schoolmaaltijden sensibiliseerden het brede publiek.
Gaandeweg trokken we onze landbouw-invalshoek open naar de hele voedselvoorziening. Niet meer ‘landbouw in eigen handen’ maar ‘voedsel in eigen handen’. Met aandacht voor de hele voedselketen. Van het telen van voedsel, over het verwerken en het verdelen ervan tot en met het eten.
Uiteraard blijven we kritisch voor alle vormen van in-eigen-handen-nemen. We kiezen voor praktijken die maatschappelijk eerlijk, cultureel ingebed en ecologisch herstellend zijn. En we zetten vooral in op praktijken die ‘voedsel in gemene handen’ nemen. Want voor ons is voedsel gemeengoed.