Project voor kempverwerkende fabriek in Luik
In het Luikse lopen een aantal proeven om kemp te telen voor industrieel gebruik. Als de testen positief blijken, kan in Vinalmont de eerste Belgische kempverwerkende fabriek de deuren openen. Kemp doet onmiddellijk denken aan cannabis. De 10 hectare kempvelden in Remicourt en Saint-Georges kregen overigens al het bezoek van dieven. De kemp die er wordt geteeld, bevat echter slechts 0,2 procent THC (TetraHydroCannabinol), de psychotrope substantie van cannabis die bij hoge concentraties hallucinogene effecten oplevert. De Luikse industriële hennep wordt dus niet gerookt en heeft geen enkel effect.
Industriële hennep (kemp) kan wel gebruikt worden in uiteenlopende sectoren, zoals de bouw, de cosmetica, de autoindustrie, de voeding of de papierfabricage. In Frankrijk is de industriële aanwending al vijftig jaar geleden gestart, met de papierindustrie als voornaamste afzetmarkt. Een markt die overigens verzadigd raakt. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt kemp sinds een 20-tal jaren gebruikt, vooral in de bouw en nu ook in de voeding.
In België wil men kemp hoofdzakelijk gebruiken voor thermische isolatie van woonhuizen en onder de vorm van hennepbeton voor gebouwen met een houten structuur. Kemp is een ecologische substantie. Zo absorbeert een muur van één vierkante meter kemp 32 kilogram CO2. Op basis van die elementen wordt gewerkt aan een 'Economische Belangengroep', zo bevestigt het kabinet van Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt. In die werkgroep zetelen ook de toekomstige verantwoordelijken van "Chanvreco".
Op dit ogenblik zijn 10 ha kemp aangeplant, met de steun van de landbouwdienst van de provincie Luik. Als de proeven positief blijken, is het doel om tussen 200 en 400 ha aan te planten. De bouw en de opstart van de fabriek vergen een investering van 500.000 tot 700.000 euro. Dat zou in eerste instantie vijf jobs opleveren, en na 3 tot 5 jaar tussen 10 en 15 banen.(KS)